ГЕРБ сезирали европейските институции за "опорните точки" на МВР и за случая „Бисеров“

От ГЕРБ са изпратили писма до европейски институции и партии, в които ги информират за позицията си по казусите с "опорните точки на МВР", с "Христо Бисеров" и за случилото се на протестите пред парламента на 12 ноември. Това казаха на пресконференция в парламента депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев и Александър Ненков, цитирани от БТА.

Главчев обясни, че са изпратили писма до председателите на Европейската комисия, на Европейския парламент, на ЕНП, на ПЕС, на АЛДЕ, на ПАСЕ и на ОССЕ.

В тях е посочено, че по тези казуси има разминаване с действащите в Европа правила и с европейските демократични ценности. По случая с опорните точки "деполитизираното МВР" действаше като ПР екип на правителството и на парламентарното мнозинство, коментира Главчев. Според него по казуса "Христо Бисеров" е имало смущаващи факти и обстоятелства около начина, по който бившият заместник-председател на парламента и ДПС е разбрал за предстоящото да се случи, преди органите да предприемат съответните действия.

Третият казус, с който сезираме всички възможни институции, е случилото се на 12 ноември пред парламента, посочи Александър Ненков. По думите му зоната около Народното събрание се е превърнала в "гладиаторска сцена, на която за съжаление основните потърпевши бяха българските студенти". Димитър Главчев посочи, че с темите, които управляващите днес разглеждат в парламента - комисиите за "Авиоотряд 28" и за Мишо Бирата, опитват да изместят дневния ред на обществото и да скрият гафове, които са превърнали в ежедневие.

Като мотив за изпращането на писмата до институциите в Брюксел и Страсбург, Ненков изтъкна международната изолация, в която била изпаднала държавата ни в последните шест месеца. Премиерът Пламен Орешарски за шест месеца не се е срещнал с нито един от водещите европейски лидери, констатира Ненков.

Станете почитател на Класа