Полицията може да употреби сила, но не и да пребива протестиращите

Вчера имаше полицаи, които ме провериха около Факултета по журналистика, за да видят дали съм студент, за да ме допуснат да вляза там. Това каза в сутрешния блок на bTV Самуил Петканов, автор на сайта „Не!Новините".

Според него засиленото полицейско присъствие около учебното заведение е било излишно.

Онзи ден по време на протестите бях задържан от полицията и след това бях пребит. Това каза от своя страна участникът в протестите Йордан Цалов. Той призна, че е бил от тези, които са дърпали загражденията около Народното събрание.

"Не беше най-умното действие от моя страна, призна протестиращият младеж. Протестът лека полека се радикализира - дърпането на загражденията беше просто проява на това радикализиране. Не сме очаквали да нахлуем в Народното събрание, просто искахме да покажем, че ни писна, така Цалов коментира кървавите събития пред парламента.

Първоначално полицаите наистина културно ме изведоха настрани от протеста, което беше абсолютно резонно и нормално. След това обаче изведнъж ме завлякоха в един автобус, където ме пребиха, добави още той. Студентът призна, че е бил задържан без да му бъдат повдигнати никакви обвинения.

"Това, което виждаме е едно постоянно повтарящо се поведение от страна на полицията по време на протестите в последната година. Това каза  председателят на Българския Хелзински комитет Красимир Кънев, коментирайки протестите от последните дни. Незаконната сила от страна на полицията се състои в две неща - безпричинното насилие, обиждане и бой на протестиращи. На второ място - несъизмеримото действие. Полицията наистина има право да употреби сила, но тя трябва да бъде толкова колкото да предотврати дадения акт на протестиращите, а не да ги пребива от бой", заяви Кънев.

Не е нормално да се извършва проверка от страна на полицията в домовете на хората, както и не е нормално да се извършва такава по улиците на случаен принцип. Това показва все едно има един стремеж за сплашване на хората, добави председателят на БХК.



Станете почитател на Класа