Георги Първанов: Напрежението на протестите умишлено се подклажда

Без съмнение напрежението е катализирано от определени фактори. Това каза в "Гореща точка" по ТВ7 Георги Първанов, президент 2002-2012. При паралела със ситуацията през 1997 г. Първанов каза, че за разлика от сега, тогава е имало с кого да преговаряш, докато в момента не е ясно с кого да се води диалогът от името на протестиращите.Отдавна не сме били свидетели на такова тежко противопоставяне, което е по всички линии.

Непреодолимите отношения между Борисов и Станишев вече правят държавата заложник на тях, отбеляза той. Първанов обаче определи като несъстоятелни коментарите за коалиция между ГЕРБ и БСП, а още по-малко слуховете, че той е топлата връзка за такъв съюз.

Силно, убедително, добро управление е полезният ход на БСП в ситуацията. Изходът е във връщането към една политическа стабилност, категоричен е президентът до 2012.

Може да се мисли и за това да се определи относително ясен хоризонт за работа, който да успокои улицата и да даде някакъв мотив за работата на правителството.

Най-големият отсъстващ в дебата е липсата на правителството, смята Първанов. Дебатът се води само в парламента между двама-трима лидери на партиите там, каза той.

Първанов напомни още, че вече е имал възможността да се изкаже критично за действията на президента Плевнелиев по повод несвикването на КСНС и липсата на диалог с всички страни.

Станете почитател на Класа