Кънев: Управлението на Борисов беше политически провал

Интересува ме съдбата на тези хора, които са задържани и не искам моето мнение да се отразява. Това каза в "Студио БГНЕС" пред Явор Дачков лидерът на ДСБ Радан Кънев във връзка със задържането на Асен Генов и още петима за боядисване на паметника пред БСП.

Това, което се правеше, например, на Паметника на съветската армия ми харесваше. Откакто съм адвокат не бих участвал, но като по-млад бих участвал в такова нещо. Няма никаква причина полицията да ги задържа, те трябва да им снемат обяснения и след това да ги пуснат. Това е надуване на мускули на българската полиция. Арестите са пълни, затворите са празни, каза Кънев. Той посочи, че във всяка европейска държава това са нормални неща - София е пълна с графити, например.

За това, че Зелените заявиха, че няма да се явят в коалиция с Реформаторския блок (РБ) на европейските избори, Кънев коментира, че е изненадан от реакциите на журналистите. "Очевидно много отдавна Зелените казаха, че не участват в РБ с цел да се явяват на избори заедно с останалите партии. Аз подчертах, че най-вероятният изход за РБ е Зелените да не бъдат част от предизборна коалиция. Няма никаква новина в това събитие. Продължава да е възможно и другото - да бъдем заедно в коалиция. Зеленото политическо семейство в Европа е голямо и доста различно от дясноцентристкото", заяви Кънев. Той допълни, че в Европа трайната политическа коалиция е забранена от закона, а българският закон е писан от вождистки партии и за вождистки партии. Ние нямаме избор, освен до момента коалицията да бъде в това състояние. Но правим бързи крачки все пак да направим коалиционно споразумение, уточни лидерът на ДСБ.

Попитан защо искат предсрочни избори, Кънев отговори, че те искат избори и то наистина искрено и веднага, "защото в момента това правителство не могат да управляват, а България има въпиюща нужда от управление, има нужда от тежки мерки, които трябва да се вземат". Сегашният парламент не може да извърши никакви сериозни реформи. Това го разбрахме още от деня на изборите. Имаме нужда от ежедневни тежки политически решения, които не са по силата на никого от управляващото мнозинство, убеден е Радан Кънев.

Борисов влезе в управлението с конституционно мнозинство, това е неговата огромна отговорност към българските граждани. Той можеше да променя Конституцията в първите години на управлението му, но не направи нищо такова. Той разруши мнозинството, за да стигне на финала да управлява с купени депутати, което за него изглеждаше приемливо, може би такъв е начинът на мисленето му, заяви Кънев.

Съвместни действия с ГЕРБ не правим. В отношенията с Борисов се допускаха поредица от грешки и си търся обяснения на тези грешки, виждаме система от грешки и в този контакт, може би защото твърде дълго време много хора бяха подвластни на харизмата на Борисов и постоянните му изборни успехи затвърждаваха Стокхолмски синдром в отношенията. Всички проблеми с ГЕРБ отпаднаха в момента, в който престанах да мисля в погрешните парадигми. Борисов не е центърът на вселената, около него не се върти всичко. Излиза, че България се върти около беззаконието в крайна сметка, подчерта Кънев. Не съм склонен да рисувам управлението на ГЕРБ в крайно черни краски, управлението на Борисов беше политически провал с отделни изолирани успехи в икономическата сфера, категоричен е лидерът на ДСБ.

Той заяви, че в управлението на ГЕРБ има две неща, които тежат на двете блюда на везната. "Едното е огромните компромиси, които бяха направени с мафията, с руските интереси, от другата страна е мотивацията на голяма част от избирателите, която беше за промяна. Много хора продължаваха да гласуват за ГЕРБ, като си мислеха, че това е начинът за промяна. А сега - още известно време подобно управление и страшно много хора ще започнат да говорят за Борисовото управление в положителен смисъл", обясни Кънев.

Продължителността на протеста срещу правителството, според Кънев, е уникална. За да имаш такава устойчивост, ти имаш сериозен гръб отзад в обществото. Младите хора в началото на протестите отделиха три часа да напишат на Орлов мост кой от кой град е. Това мисля, че показва, че протестиращите не са само от София. Асен, който е арестуван в момента, с който сме приятели, контактувам, но не участвам в режисирането на събития за протеста, инвенти и прочие, обясни Кънев.

Той заяви, че в българската политика през последните 12 г. са възникнали схеми на връзка между бизнес, медии, власт, непрекъснато разрастващи се и ставайки много влиятелни, които вече могат да се посочат много ясно.

Обществото винаги създава продукт, въпросът е дали той е узурпиран от малцина или не. Узурпацията от малцина винаги води до бедност и до убиване на инициативата. Във Варна парадоксално - морски пристанищен град, хората преди години престанаха да създават бизнес. Варненци са си виновни с трайния си политически избор да не отхвърлят олигархията, каза Кънев.

За Делян Пеевски лидерът на ДСБ коментира, че посланието на Иван Костов да не се коментира Пеевски не е било изненада. "Не трябва да се персонизират прекалено много нещата. Емоционалният градус не трябва да става радикален и винаги трябва да има практически решения. Не смятам аз обаче, че от висотата на 3% обществено доверие хората слушат твоите решения. Забелязвал съм как решенията се размиват в пространството. Широката публика не желае да слуша чисто експертни послания и не вярва, че много малка партия може да даде решения. По тази причина моят възглед в момента и на ДСБ е, че трябва да даваме ясните послания, а не книгата с експертните стъпки, които са необходими. Има начин за борба с мафията в демократични условия. Никой от тях не е гарантирано успешен", допълни Кънев.

Внимателно следя страниците в социалните мрежи, поведението на управляващите в България е съвкупна лудост, която ги е хванала и няма намерение да ги пуска очевидно. За първи път в политиката отношението към Европа е като някаква разделителна линия. От едната страна стоят едновременно БСП и Борисов, които се надпреварват да се харесат на Атака. Не е само за мораториума за земята, те се трупат отчайващи примери. От другата страна се оказва РБ, увери Кънев.

За СДС той каза, че огромно усилие са направили да се явят ДСБ и СДС заедно на местните избори. Когато това се отхвърли за мен всичко беше ясно. Този срам на лятото през 2011 изпрати всички ни извън парламента. Всички си говорим, че първата грешка, която не трябва да допуснем е да правим коалиция, която да прилича на Синята коалиция – нещо скрепено, с двама председатели.

Големият въпрос е какво ни обединява. Обединява ни много и все повече това, че ние сме единствената отявлена проевропейска политическа сила в България и то с ясен възглед по какъв начин Европа влиза в България, а не как България поддържа членството си в ЕС.

Никаква гаранция няма, че ГЕРБ ще спечели предсрочни избори. За мен няма съмнение че нашият резултат ще бъде значително по-висок. Защото ние не сме казали на хората още: ние сме политическа сила, която се явява на избори, но доверието към нас вече е 6-7%, каза Кънев.

Станете почитател на Класа