Очакванията на бизнеса имат своя отговор през бюджета, увери Корнелия Нинова

Другата седмица КНСБ ще заяви своята позиция за национална стачка. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Лице в лице" по bTV по повод днешните призиви за общонационален протест. "Аз не мисля, че има в момента условия за национална стачка, такава, каквато би трябвало да има, когато цялата държава е готова", каза Димитров. Той, заедно с Корнелия Нинова от БСП и председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментираха проекта за Бюджет 2014. Димитров прогнозира, че здравеопазването ще е първият сектор, който ще се вдигна на бунт.

"Ние виждаме за пръв път променена бюджетна философия към добро", каза синдикалистът за бюджета, но добави, че стъпките са толкова минимални, че хората няма да ги усетя.

"Няма допълнително средства, които да бъдат оставени в работещите българи. Около 600 хил. са нископлатените работещи българи", посочи той и обясни, че те получават средно до 352 лв. заплата. "Това е картината, която обуслови февруарския бунт на българина", смята президентът на КНСБ.

Той смята, че е смешно твърдението на работодателите, че увеличението на минималната работна заплата на 340 лв. е високо. Димитров повтори и искането на синдикатите за криминализиране на неплащането и укриването на осигуровки от страна на работодателите. Според него, оттам ще дойдат допълнително в бюджета около 200-300 млн. лв.

Корнелия Нинова, която е председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, обясни, че в бюджета е заложен икономически растеж от 1,8%. "Залагат се мерки да се гарантира този икономически растеж", каза тя и избори някои от тях, особено касаещите бизнеса - бързо изплащане на задълженията от страна на държавата и връщане на ДДС, помощ за кредитиране, облекчаване на административния режим и антимонополно законодателство. "Очакванията на бизнеса имат своя отговор през бюджета", увери тя.

По отношение на политиката за отваряне на нови работни места тя посочи, че има програма, която да насърчава общините и регионите да кандидатстват по европейски проекти, които създават заетост. Освен това фирми, откриващи работни места в региони с висока безработица, няма да плащат корпоративен данък.

Нинова изрази съжаление, че швейцарското правило при пенсионирането ще се въведе чак от юли. В БСП искали това да стане по-рано.

Представителят на работодателите Божидар Данев потвърди, че някои от тези намерения са изпълнени - като ускореното връщане от държавата на задължения и ДДС. "Не е решено връщането от общините", добави той.

"Ние отдавана чакаме да има един публичен регистър за ДДС и акцизи и да виждаме кога са постъпили и кога се връщат", заяви той. Според него, някои фирми си получават ДДС-то много по-бързо от други.

Бизнесът е недоволен, че има хронични дефицити в бюджета. "Откъде ще дойдат тези пари?", попита Данев. "Важното е да направим работеща икономика", добави той.

"Икономиката не работи и това трябва да се разбере. Когато говорим за ранобудни студенти и пробудена България, трябва да говорим за пробудена икономика", каза още Данев.

Според него, проблемът със събираемостта е ключов. "Не е въпросът да увеличим данъците, а тези данъци да се събират. Къде е данъчната администрация? Като не може да събира - да се приватизира. Като не знае - да се приватизира", категоричен беше той.

Станете почитател на Класа