Отмениха присъдата на Александър Томов

Тричленен състав на Софийския апелативен съд отмени изцяло 9-годишната присъда по делото срещу изпълнителния директор на ЦСКА и бивш шеф на „Кремиковци” Александър Томов. Апелативните магистрати върнаха делото за ново разглеждане от друг състав на СГС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.Александър Томов, известен с прякора си Лупи, беше обвинен за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери, недвижими имоти, вещи и машини. През януари 2011 г. Софийският градски съд постанови, че той и съучастникът му Иван Иванов трябва да лежат в затвора по 9 г.

Другите двама подсъдими по делото Александър Гарибов и Божко Бонев бяха оправдани. Като основна причина за решението си да върнат делото, апелативните съдии сочат, че в мотивите на колегите им от СГС има коренно противоположни правни изводиза едни и същи обстоятелства, които засягат цялостния извод за виновност и невинност по случая.

Софийският градски съд призна Лупи за виновен за сключена неизгодна сделка с хвостохранилище и общежитие на металургичния комбинат „Кремиковци”, както и за длъжностно присвояване. Прокуратурата обвини Лупи, че заедно с бившето ръководство на футболния клуб и металургичния комбинат – Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев, са присвоили общо 36 156 820,47 лв.

За покупката на акции, с която са нанесени имуществени вреди на „Кремиковци”, Томов и Иванов бяха признати за виновни за длъжностно присвояване на 7 050 000 евро. Лупи бе оправдан по обвинението, че заедно с Гарибов са присвоили 3 490 000 евро от касата на футболния клуб ЦСКА. Оправдателна присъда по това обвинение бе прочетена и за Гарибов. 

Станете почитател на Класа