Ангел Найденов поиска със 170 милиона лева повече за отбрана

170 милиона повече е искал военният министър Ангел Найденов за бюджета на армията догодина. Тази сума не достига, за да бъде хазната на военните 1,5 % от брутния вътрешен продукт. По неговите разчети 63 милиона лева не стигат за най-неотложното за обезпечаване на всички военни дейности.

Дефицитът, който Найденов има за отбраната, ще се отрази основно на плановете за модернизация и за възстановяването на техническата изправност и летателната годност на военна техника. Парите няма да стигнат и за издръжка, за техническа годност и като цялото необходимото количество гориво и горивносмазочни материали, което също се отразява и на подготовката и учебния процес във Въоръжените сили.

Към бюджета на военното министерство за догодина се добавят 24 млн. лв. трансфер за висшите учебни заведения в бранша. 20 милиона лева пък отпуска Министерският съвет като допълнителен доход за военните за бойна готовност и подготовка. Чрез тях Ангел Найденов смята да компенсира част от средствата, недостигащи за гориво и за купуването на определени боеприпаси за нуждите на учебната и бойна подготовка.

Мисиите на армията зад граница са 100 % обезпечени, успокои министърът. И добави, че засега има пълна подкрепа за начинанията в парламентарната комисия по отбрана, включително и за отпускането на допълнителни финанси. Това обаче зависи от изпълнението на бюджета и начина, по който се разходват средствата. 

Станете почитател на Класа