СДС иска оставки заради мораториума за земите

Депутатите от ГЕРБ, БСП и „Атака" имат едно-единствено правилно решение, след като гласуваха противоконституционно, антибългарско и антиевропейско решение за удължаване на мораториума върху продажбата на земя и то е оставка.

Такава трябва незабавно да подаде и министър-председателят Пламен Орешарски, който вероятно е забравил, че именно той е участвал през 2000 година в изготвянето на главата от преговори с ЕС за свободно движение на капитали и услуги.

Това е мнението на Националния съвет на СДС, обявено на специална пресконференция от лидера на партията Божидар Лукарски. СДС категорично осъжда незачитането на българската конституция от народните представители от 42-то Народно събрание.

Според Лукарски „новата безпринципна коалиция" между ГЕРБ, БСП и „Атака" е гласувала не просто срещу продажбата на земя на чужденци, а срещу продажбата на земя на граждани на Европейския съюз.

Неспазвайки основния закон, в който са се заклели, тези депутати нямат морално право да представляват интересите на българските граждани, настояват от СДС.

По време на заседанието на националния съвет с огромно мнозинство е приет подписаният от Лукарски меморандум за членство в Реформаторския блок. Бил е гласуван и мандат за преговори за съставяне на коалиция в рамките на блока, похвали се Лукарски.

От ръководството на СДС подкрепиха категорично мнението на своята младежка формация, която е е обявила в подкрепа на студентската окупация на Софийския университет и исканията на студентите.

Запитан как очаква правителството да подаде оставка, тъй като засега то не дава сигнали, че се притеснява особено от протестните действия, Лукарски отвърна, че кабинетът все повече задълбочава практиката на „щрауса, който е заровил главата си в
пясъка".

Офанзивата срещу него обаче трябва да продължи, докато оставката на властта не бъде подадена, завърши Лукарски.

Станете почитател на Класа