Орешарски е готов на диалог със студентите

„Има много неща, които студентите да ми кажат и аз да има кажа, струва ми, че може да направим диалог с тях. Те са в правото си да протестират, разбира се, но трябва да избираме формите на протест, за да не пречим на останалите". Това коментира премиерът Пламен Орешарски по повод на окупацията на студентите в Софийския университет, цитиран от БГНЕС.
Той си припомни за студентските стачки от 90-те години, когато като преподавател лично подкрепил студентите си. Орешарски участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел, където една от темите, бе именно цялостната политика на ЕС по отношение на миграционния натиск.

„България трябва да изпълни хуманитарния си дълг по отношение на бежанците и да разчитаме, но не напълно, на европейската солидарност. Очакваме и финансова помощ, не само техническа, но това няма да покрие всички наши нужди", обясни той.

„Когато не защитавате лични каузи, а национални, няма от какво да се притеснявате. Форматите на разговори на европейските съвети са такива, че всеки откровено излага своята кауза и се опитва да я защити. Това, което често е слабост в нашите позиции е, че ние искаме нещо, но трудно го аргументираме и затова не са редки случаите, когато не се приемат наши тези", добави премиерът.

По думите му на този съвет българската страна е имала добра аргументация и искането ни да се включат и югоизточните граници на общността е било прието от останалите лидери и от президента на ЕС.

Орешарски обясни, че по време на съвета няколко пъти е споменал, че очакваме помощ от ЕС, но в никакъв случай не трябва да очакваме, че тази помощ ще покрие всички наши разходи.

„Предстои в следващия европейски съвет да се дискутират въпросите на бежанците и справянето с вълната", стана ясно от думите на българския премиер.

Той добави, че е имал среща и с гръцкия премиер Андонис Самарас, който е приел да посети България до края на тази година.

„Много от основните точки, които ще предложи Гърция отговарят на нашите интереси", подчерта Орешарски.

„Ксенофобското ни отношение вече се коментира в Брюксел, много лошо впечатление прави, изключително лошо. Сигурно няма да мине много време и ще видим репортажи за лошите условия, в които живеят бежанците. Тази бежанска вълна е нова за нас, ние не сме подготвени. Търпим критики за лошите битови условия, но се стараем", призна Пламен Орешарски.

На въпрос дали се е наложило да обяснява на председателя на ЕК Жозе Барозу относно мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци до 2020 г., Орешарски каза, че Барозу е много опитен политик и разбирал южните политически емоции.

„Опитах се да му обясня, че това е елемент на политическа емоция на широк кръг партии, в това число и на основната политическа опозиция. Така, че разбираема е за него нашата реакция, но друг е въпросът, че тя е изцяло нерационална и ще трябва да търсим много бързо варианти да я поправим", заяви Пламен Орешарски.

На въпрос дали може да разчита на европейски кредит на доверие, когато подкрепящото правителство мнозинство е зависимо от един антиевропейски фактор като партия "Атака", премиерът каза: „Партия "Атака" не е чак такова изключение в рамките на общността. Важното е, че подкрепа на "Атака" не е водеща, "Атака" по-скоро осигурява кворума. Сваленият имунитет на председателя на Коалиция за България Сергей Станишев няма да отслаби подкрепата за правителството. Просто ще позволи на прокуратурата да си свърши работата", смята министър-председателят.

Станете почитател на Класа