Без спешни мерки България няма да я има през 2050 година

До 2050 г. в България ще има под 5 млн. души и етническото съотношение ще бъде много различно. Това предвижда проф. Петър Славейков, преподавател в геолого-географския факултет на СУ "Климент Охридски".

Докато депутатите си играят на парламент и пилеят нашите пари, демографската криза е на път да се превърне в катастрофа за страната, заяви в сутрешния блок на ТВ7 проф. Славейков и допълни: „България все още не може да реши задълбочаващите се проблеми с емиграцията."

Населението на България се топи с главоломни темпове, предупреди Петър Славейков. Според данните от последното преброяване за последните 10 години 185 хил. души са напуснали страната без намерение да се завърнат. Ако тенденцията се запази, през 2020 г. населението у нас ще падне под психологическата граница от 7 млн.

Проф. Славейков заяви, че не може да има държава без хора и е време политиците да спрат да мислят мандатно, а да се изготви цялостна програма за справянето с този проблем.

"Това не е криза в демографията, а катастрофа и ако не се вземат спешни мерки и правилни управленски решения, България няма да я има. Населението намалява с 0,8% на година, ние сме уникален случай, и на никого не му прави впечатление това.

Като мерки срещу демографския срив проф. Славейков посочи, че най-важно е да се стимулират родители с образование, а не да се раздават детски надбавки на калпак. Не може детски храни и дрешки да се облагат с 20%, а хазартът - не, каза още професорът от СУ.


Станете почитател на Класа