Плевнелиев готов да защитава името си в съда

Президентът Росен Плевнелиев е готов да зашити репутацията на институцията и доброто си име чрез завеждането на съдебни дела срещу медии или всеки, който публикува или разпространява лъжи и клевети по негов адрес. Това се казва в съобщение на прессекретариата на държавния глава, разпространено до медиите, в отговор на обвинения, разпространени от Николай Бареков по-рано днес.
„През последните близо шест месеца българското общество стана свидетел на организирана клеветническа кампания срещу държавния глава, която отдавна премина всякакви граници”, пише в разпространеното становище.
„Невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции. Според държавния глава атаките срещу институцията очевидно целят предизвикване на хаос в държавата и отклоняване на вниманието от реалните проблеми, които българското общество посочва”, посочват в текста те.
„Президентът Росен Плевнелиев си запазва правото да защити репутацията на президентската институция и доброто си име, включително и чрез завеждането на съдебни дела срещу медии или всеки, който публикува или разпространява лъжи и клевети по негов адрес”, завършва декларацията.
Днес Николай Бареков обяви, че е внесъл до главния прокурор сигнал срещу Плевнелиев за търговия с влияние и пране на пари и поиска оставката на президента „до часове”.
Обвиненията към Росен Плевнелиев се появиха през месец юни, а дни по-късно той отхвърли твърденията, че притежава банкови сметки в офшорни зони.
„Моята позиция е публична. Откакто съм в политиката, съм попълнил абсолютно всички декларации и документи, те са публични, всеки може да ги провери и да види кои са банковите сметки, с които аз разполагам, какви са наличностите в тях. Въпрос е на една проверка в Сметна палата. Тотално и категорично декларирах днес и пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност, че не разполагам с банкови сметки и пари в която и да било офшорна зона, включително Кипър”, обясни президентът по темата.
Информацията от анонимното журналистическо разследване се позоваваше на документи, според които по сметката на Плевнелиев в офшорни компании са вложени 1 млн. долара, които той взел от германската компания „Линднер”, с която е работил допреди назначаването си за министър на регионалното развитие през 2009 г.
Компрометиращите документи, чиито твърдения за офшорни сметки на Плевнелиев до момента не са доказани, се появиха непосредствено след като президентът остро разкритикува управляващите за решението им да назначат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Вчера в Народното събрание БСП и ДПС се заканиха да извадят наяве българските собственици на офшорки. Плевнелиев посочи, че анонимните документи, които го уличават, не са първата атака срещу него нито ще бъдат последната, но той ще продължи да отстоява своите позиции и принципи.

 

Станете почитател на Класа