Капон: Плевнелиев дължи обяснения за имота в Гърция

Сега на ход е президентът Плевнелиев. Той е този, който трябва да даде обяснения. Защото големият въпрос е защо се плащат едни пари в брой. Това каза в "Студио БГНЕС" пред Явор Дачков председателят на ЕНП Мария Капон във връзка с това, че президентът Плевнелиев си купил имот в Гърция за 700 000 евро в брой.

Проблемът не е, че той купува един имот, по-висок от данъчната оценка. Знаете, че и днес голяма част от софийските имоти са на по-ниска данъчна оценка, отколкото реалната сделка. Тук въпросът е да се каже защо се плащат в брой. Нали си представяте някой, който тръгва с едно куфарче, въпреки, че по 500 евро банкноти не са чак толкова много, тоест просто може би едно сако с дебели джобове. Казвам го това на шега. Ако Плевнелиев беше предприемач, нямаше да му се налага може би да дава такива обяснения, след като има и йезуитско обяснение на НАП, каза Мария Капон. Въпросът е през коя година е, България била ли е член на ЕС, какво е законодателството и трябва да кажем, че има закон за пране на пари. И независимо, че законодателството в една или друга страна е различно, то правилата се спазват там, където си регистриран за живеене. Независимо от това къде правиш дадена сделка, ако я правиш с юридическото си лице или физическото си лице, съответно е важно къде си регистриран, подчерта Капон.

Тя каза, че е факт, че има сделка, тя е за определена сума, която е вписана в регистър. Важното е сега президентът да даде яснота. Оставяйки всеки един казус в неяснота, се пораждат все повече съмнения. Ние имаме интерес държавният глава да дава обяснения за всичките си действия. Защото ти можеш да проповядваш нова политика, прозрачност в политиката, различни начини от това да искаш да се разграничиш от сегашните управляващи, както той прави, само тогава, когато ти си достатъчно коректен към избирателите. Затова в този казус смятам, че той е на ход. Това е негово задължение да даде обяснение, яснота на казуса, иначе ние можем да направим всякакви тълкувания, каза Мария Капон. Тя подчерта, че не е важно колко е голям имотът, дали е скъп или евтин, въпросът е, че парите са платени в брой.

"Когато парите са платени в брой, е важно да се знае как се изнасят тези пари, защо стоят в брой, може би са били в касети някъде. Но обикновено зад такава сделка, когато не си сигурен какво се случва, има предварителен договор. В най-сигурния случай, когато не познаваш една страна, би трябвало да го направиш по нотариална сметка, тоест, за да си гарантираш сигурността на чистотата на един имот, и това се надявам много в България да стане все по-голяма практика, нотариусът отваря една сметка, с която гарантира, че вие сте платили парите, но там стоят парите до изповядване на сделката. Ако това се случи, то вече сделката е по банка", заяви Капон.

Станете почитател на Класа