Адемов: Администрацията трябва да е стегната и добре платена

Държавната администрация трябва да бъде стегната, добре платена и да отговаря на изискванията на българските граждани, коментира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в конференция, организирана от КТ "Подкрепа". Коментарът му бе по повод журналистически въпрос за заявеното от премиера 10-процентно съкращение в държавната администрация. По думите на министър Адемов сега съществуващият модел на администрацията с увеличения от Симеон Дянков брой на държавните служители с 14 400 в края на мандата на предишното правителство не е удачен. 
Никой не е казал че съкращенията ще бъдат механични, каза в отговор на упреците на синдикатите министърът. Според него преди да се пристъпи към такава мярка, трябва да се направи сериозен и функционален анализ на структурите на държавната администрация. 
От една страна трябва да положим усилия в бюджета за 2014 г. да се намали издръжката на отделните ведомства, да се предложат структурни корекции там, където е възможно, за да може в крайна сметка администрацията да бъде полезна на хората и да предлага услуги, отбеляза Адемов.
Големият проблем по думите му е как да се намери начинът, по който да се намалят разходите за издръжка, да се премахнат дублиращите се структури и да се освободи финансов ресурс и за други политики. 
Адемов уточни, че има структури като приходните агенции, в които е трудно да се мисли за съкращения, както и в структури с контролни функции и такива, при които има пряк контакт между държавните служители и населението, като Агенцията за социално подпомагане (АСП). 
В Главната инспекция по труда има потребност от повече инспектори, защото спазването на трудовото законодателство е много важно, както и решаването на проблемите на "сивия" сектор, посочи министър Адемов. 
Той каза още, че в регионалните структури на АСП хората изнемогват, защото са в пряк контакт с гражданите, работят по повече от 40 закона и това създава изключителни затруднения.  "Нашето предложение е там да няма промени", каза Адемов. 
Той добави, че дискусия за съкращения в администрацията е необходима с оглед на бюджета за догодина и от гледна точка на "голямата тема как трябва да функционира администрацията в България", "но не по този изненадващ начин", по който се появила в публичното пространство.

Станете почитател на Класа