Плевнелиев си купил имот за 700 хиляди евро

700 хил. евро в брой е платил държавният глава Росен Плевнелиев за къщата си на Халкидики, показват документите от гръцката Агенция по вписванията, с които TV7 разполага, съобщиха от телевизията.
Имотът се намира в местността Амаксина до Уранопули - селище на третия ръкав на полуостров Халкидики. Мястото е известно като провлака на Ксеркс, защото през малкото парче суша в древността са били пренесени с въжета корабите на персийския нашественик. Местността дава и прекрасна гледка към най-високия връх на Атон.
Не е ясно защо Росен Плевнелиев дава 700 хил. евро в брой за имот с три пъти по-ниска данъчна оценка от близо 230 хил. евро, както и защо след това плаща близо 65 хил. евро данък за прехвърляне на имота вместо да си купи двустаен апартамент в София.
Когато от ТВ7 попитали НАП как се следи произхода на тези пари, от приходната агенция изтълкували йезуитски Валутния закон, като ги вкарали в хипотезата, че за страните от ЕС не е необходимо въпросното удостоверение, че сте платили данъци и осигуровки, и не дължите пари на държавата. Или с други думи, който не е решил да изнася пари "кеш", само той не го е направил, заявяват от ТВ7. 

Станете почитател на Класа