Дани Каназирева предложи поправки в Изборния кодекс

Председателят на групата общински съветници „Обединение за Пловдив" адвокат Дани Каназирева предлага 27 изменения и допълнения на проекта на Изборен кодекс, съобщи агенция Кросс.Каназирева настоява в чл. 5 на проектозакона изрично да се запише изборите да се провеждат в делничен ден, обявен за неработен. Тя е убедена, че по този начин ще се постигне много по-голяма избирателна активност, отколкото в почивен ден, както е предвидено в проекта на комисията на Мая Манолова. Друго важно изменение касае чл. 9 ал. 5.

Каназирева предлага да се даде възможност в градовете с районно деление границите на избирателните секции да не съвпадат с границите на административните райони, като се формират на случаен принцип.

В мотивите си Каназирева напомня, че в отделни квартали, предимно етнически, традиционно се купуват гласове в деня на изборите, като търговията се следи от организатори, които проверяват гласоподавателите пред вратите на избирателните секции и дори в самите секции. Търговията с гласовете си остава един от основните проблеми на избирателния процес в България, а органите на реда не са в състояние да се преборят с порочната практика, посочва в становището си адв. Каназирева. Според нея пренасочването на гласоподавателите от етническите квартали в други райони ще сложи бариера пред организираната търговия с гласове и манипулация на вота.


Станете почитател на Класа