БСП иска единна структура за управлението на европейските програми

Трябва да се мисли ако не за една структура за управлението на европейските програми, то поне за мерки за единно управление и контрол за тях, както и намаляване на административната тежест за бенефициентите, каза лидерът на БСП Сергей Станишев пред парламента. Народното събрание започна днес работа с разисквания по питането на Сергей Станишев и Лютви Местан към министър-председателя Пламен Орешарски за преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 г. и българската позиция.
Парламентът прие решение, според което в срок до два месеца вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова трябва да представи пред Народното събрание актуализирания вариант на проекта на споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г.
Кабинетът се задължава още в срок от два месеца вицепремиерът Златанова да представи пред парламента проекта за разпределение на ресурсите по предвидените Оперативни програми за периода 2014-2020 г, а Министерският съвет да обсъди ефектите и ползите от допълнително фокусиране на целите и концентриране на ресурсите в рамките на споразумението за партньорство, насочени към подобряване на професионалната квалификация на работната сила и облекчаване на инвестиционната среда в страната.
Парламентът се съгласи и с предложението на депутат от ГЕРБ решението да бъде допълнено с точка 4, която да задължи вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова в срок до два месеца да представи доклад за напредъка по изпълнение на предварителните условия за средствата от Европейския съюз за следващия програмен период, както и за напредъка по интегриране на политиките по околна среда и изменение на климата и за приноса на интегрирания подход за териториално развитие във фондовете за кохезионна политика за периода 2014-2020 г. във фазата на програмиране и изпълнение на Оперативните програми. По време на дебатите Станишев изтъкна, че европроектите са основен източник на инвестиране в страната.Очакваните пари от европрограмите за следващия програмен период ще са с 10% по-малко от настоящия програмен период, отбеляза Станишев.

Станете почитател на Класа