ДСБ определи управленската програма като най-слабата досега

Политическата програма на правителството е най-слабият управленски документ в историята на България, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция в централата на партията.

Според него в програмата, качена официално на сайта на правителството, няма нищо конкретно за антимонополно законодателство, за прозрачност на държавни разходи и за всички въпроси, които изкараха недоволни граждани на улицата през февруари тази година.

ДСБ повториха твърдението си, че по време на дебатите за отхвърляне на президентското вето върху актуализацията на бюджет 2013 година „стана ясно как е спечелена властта от новата тройна коалиция БСП, ДПС и Атака".

Радан Кънев изтъкна, че протестиращите в защита на бюджета, докарани с автобуси от цялата страна, дори не са знаели името както на финансовия министър, така и на министър-председателя. Тъмносините са на мнение, че новата тройна коалиция е готова на всичко, за да запази придобитата власт, което обаче не е в полза на българските граждани, а обслужва монополите и олигарсите, финансиращи трите партии.

Кънев заяви, че от партията са изготвили анализ на икономическата част на програмата на правителството, който се състои от седем точки с обстойна критика. В него основно място заема твърдението, че във всички раздели на програмата без изключение, като мерки срещу икономическата криза, са представени единствено рутинни задължения на министрите и администрацията.

Според тъмносините в програмата отсъства и крайно необходимата система от законодателни и организационни мерки за намаляване на сивата икономика, укриването на данъци и контрабандата на акцизни стоки.

На базата на това мнение ДСБ определят програмата като „документ на застоя, бедността и зависимостта от монополите и олигархията".

Лидерът на тъмносините обеща, че партията му и за напред ще подкрепя антиправителствените протести и изрази надеждата си, че през септември те ще станат по-масови.

Кънев пое и ангажимента този петък да представи пред медиите модел на извънпарламентарен политически контрол.

Стана ясно още, че от ДСБ ще проведат срещи със синдикати и работодателски организации, на които ще обсъждат съвместен мониторинг на изпълнението на актуализирания бюджет и ще се опитат да формулират широка политическа алтернатива, която да обедини всички недоволни български граждани.

Станете почитател на Класа