Плевнелиев: Мотивите ми за ветото на актуализацията бяха конкретни, но не бяха чути


Като президент се възползвах от своето конституционно правомощие да наложа вето върху актуализацията на бюджета. Изложих ясно своите мотиви, които, вярвам, са в интерес на нацията и защото съм уверен, че така работи правовата държава – всеки орган да се придържа към конституционните си правомощия. Това се посочва в изявление на президента Росен Плевнелиев по повод отхвърленото от парламента вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 година.В изявлението се казва още: „Нито налагането на вето, нито неговото преодоляване, са действия, които могат да навредят на демокрацията. Апокалиптичните сценарии, които се развиваха в публичното пространство през последните седмици, не се случиха. Да, мнозинството може да реши и да не се съобрази с ветото на Президента. Така повелява Конституцията и това е правилно, защото отговорността е на тези, които подкрепят правителството.
Моите аргументи бяха много конкретни, като нито един от тях не е политически. За съжаление те не бяха чути. Призовах за повече прозрачност на разходите; за реформи, вместо вечно „дофинансиране“; за повече амбиция, вместо застой в усилията за по-ефективна събираемост на приходите; за това текущите разходи да се покриват с приходите, а поемането на нов дълг да е свързано с мерки за растеж и конкурентоспособност. Какво политическо има в мотивите ми за яснота на разходите, за реформи, за инвестиции за растеж?!
Преди това изявление президентът даде интервю и за Неделя 150. Заявявам категорично – и догодина ще отида на вечерята- ифтар. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Неделя 150” на БНР. „Видяхте какво се изписа и какво се изговори по отношение на моето участие във вечерята-ифтар. Това не е вечеря, на която се говори за недвижими имоти. Имаше десетки хора от други държави, които уважиха молбата на главното мюфтийство. Аз отидох да уважа българските мюсюлмани, както уважавам българските евреи и както уважавам българските католици”, посочи президентът.
„Ние все още не сме посочили категорично безобразията на тоталитарния режим. Национално предателство е да изгониш 300 хиляди души от родината им. Това безобразие трябва да се разказва и посочва. При моето официално посещение отидох при такива изселници, за да има кажа, че България стои зад тях и те все още са български граждани. Нашата нация е малка, но глобална. Задължение е на държавния глава да отива, да се вижда с тях, за да знаят, че България стои зад тях”, обясни Плевнелиев.
За самата вечеря, президентът обясни: „На вечерята си говорих с всички и си говори за чисто човешките послания”. Той посочи, че е получил много благодарности от гръцки и други дипломати от балкански страни за това, което прави за етническата толерантност в България. „Празникът ифтар е празник, в който мюсюлманите режат от хляба си, от малкото, което имат за да дадат на съседа си. Аз отидох там за добросъседство”, каза още Росен Плевнелиев.

Станете почитател на Класа