Омбудсманът се самосезира за упражнено насилие

Омбудсманът Константин Пенчев образува проверка по собствена инициатива за упражненото насилие на протеста във вторник срещу сряда край парламента, съобщи bTV.

От кабинета на омбудсмана обясниха, че Пенчев е изпратил писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев. В него общественият защитник заявява, че „от кадрите, разпространени в средствата за масова информация и интернет, е видно, че по време на протеста граждани са получили различни наранявания. Има данни и за счупени камери на журналисти”.

С оглед на събирането на всестранна и пълна информация по случая омбудсманът настоява министърът да извърши проверка и да отговори на следните въпроси: Какви превантивни действия по повод на протеста са предприети от страна на органите на МВР? Употребени ли са сила и помощни средства от страна на полицията и жандармерията спрямо протестиращи граждани и кои обстоятелства са наложили употребата на такава сила? В случай на употреба на сила и помощни средства – доколко това е било "абсолютно необходимо" и доколко е следван принципът на пропорционалност при употребата им? Какъв е броят на пострадалите лица?

В писмото до Йовчев, Пенчев пита и дали са гарантирани трудовите права на служителите на МВР, ангажирани с осигуряването на обществения ред по време на продължаващите вече 42 дни протести. Сред тези права са междудневна и седмична почивка в установения минимален размер, отчетност и заплащане на извънредния труд.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата се е самосезирала за проявено насилие от отделни полицаи в нощта на 23 юли.

Станете почитател на Класа