Чуждите медии наблегнаха на незаконните бюлетини

Всички акредитирани в България за изборите чуждестранни медии изтъкнаха в своите съобщения откритите в печатницата в Костинброд 350 000 незаконни бюлетини. Според ДПА предсрочните парламентарни избори се провеждат на фона на обвинения във фалшификации и други нарушения. Те са помрачени от откриването на 350 хиляди фалшиви бюлетини в печатница, разположена недалеч от София. Лидерът на социалистите Сергей Станишев обвини ГЕРБ, че подготвя "сценарий за фалшифициране". Всички участници в изборите се обвиняват един друг, а правоохранителните органи разследват 26 жалби.
АФП подчертава, че българите гласуваха в неделя на трудни и напрегнати избори, белязани от обвинения за измами и чийто вероятен резултат ще бъде патово положение в политически план и нови протести в най-бедната страна от ЕС. Очаква се партията ГЕРБ на бившия бодигард и предишен премиер Бойко Борисов да спечели най-много гласове, въпреки че неговото правителство беше принудено да подаде оставка преди три месеца в резултат на най-големите протести в страната от 16 г. насам. Предизборната кампания беше концентрирана по-скоро върху скандала с незаконното подслушване, отколкото върху унизителната бедност, която разгневи българите през зимата - – ¼ от населението на страната живее с доходи под нивото на бедността. Шестима души починаха, след като се самозапалиха в знак на протест. Неуспехът на депутатите да се справят с най-големия проблем за обикновените българи добавя апатия сред имащите право на глас 6,9 млн. избиратели. И подхранват очакванията, че хората съвсем скоро отново може да излязат на улицата. "Няма да гласувам. Цялата тази работа е гнила. Ние вече сме разочаровани от всички тях", казва 25-годишна майка на две деца, която е подкрепяла ГЕРБ. Съпругът й е безработен и семейството оцелява с нейните помощи за майчинство от 310 лв. (158 евро). "Просто е абсурдно", продължава тя."Хората ще излязат на улицата отново след изборите. Страх ме е, че вървим към гражданска война."
И британският „Файненшъл таймс“ цитира съобщението на прокуратурата, че е открила опит за мащабна измама на изборите, засилвайки напрежението, преди избирателите да отидат до урните за парламентарните избори. Съобщението на прокуратурата дойде в момент, когато българите се готвеха за евентуални протести и нестабилност, тъй като се очаква изборите да не излъчат ясен победител, три месеца след като предишното правителство на премиера Бойко Борисов беше свалено с улични протести.
Руската обществена телевизия Вести.ру пък съобщи, че в навечерието на изборите се проведоха масови демонстрации, след като полицията откри над 350 хиляди фалшиви бюлетини. Предизборната кампания в България продължи само месец и беше доста скандална. В навечерието на изборите гръмна поредният скандал. Това се случи в "деня за размисъл", когато при спецоперация бяха открити 350 хиляди бюлетини, напечатани след изтичането на официалния срок, който е 8 май. Изхождайки от прогнозираната избирателна активност, това прави около 10% от гласовете, т.е. 25 места в парламента.

Станете почитател на Класа