Затвор от 3 до 5 години грози бившата шефка на Агенцията по вписванията


Софийски градски съд внесе обвинетелен акт срещу бившата  шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова, заради нeрегламентирано раздадени бонуси. На себе си Николова си беше дала общо 48 000 лева "допълнителни средства" годишно.

Николова обясни след скандала, който гръмна през 2012 година, че 73 хиляди лева е годишният бонус, който е получила. 25 000 от тях са разписани от правосъдния министър, а останалите 48 - лично от нея и „оправда" тези бонуси с това, че по нейно време Агенцията по вписванията е станала една добре работеща структура, в сравнение с времето, когато е поела поста на изпълнителен директор - на 1 октомври 2010 година.

С обвинения се сдобиха и Райна Иванова - директор на дирекцията „Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията, както и Тотка Стоилова - финансов контрольор в Агенцията.

Николова е обвинена за това, че за периода 19 юли -19 декември 2011 година като шеф на Агенцията, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с Райна Иванова е присвоила пари от бюджета на Агенцията 53 000 лв., които са й поверени.

Нарушавайки служебните си задължения, Николова е извършила престъпление по член 202, ал. 2, т. 1 от Наказателния кодекс. Наказанието, което я застрашава е затвор от 3 до 15 години.

Толкова години решетки заплашват и Райна Иванова, която е помогнала на Николова за „усвояването" на парите, като я е улеснила да и присвои.

Тя не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като ДМС.

Николова и Иванова са обвинени и в това, че на 29 декември 2011 г. В съучастие са изпратили писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства - че „за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение", с цел да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.
Това им нарушение дава основание на прокуратурата да им повдигне и второ обвинение по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото от закона наказание е от 1 до 5 години.

До 3 години затвор пък грозят финансовия контрольор Тотка Стоилова. В периода 19 юли - 19 декември 2011 година тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова, която от своя страна се разпореждала със средствата за допълнително материално стимулиране за 2011 година.

И трите дами са с най-леката мярка за неотклонение „подписка".
От прокуратурата са наложили запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на Виолета Николова.

Станете почитател на Класа