Сотир Цацаров нареди прверка дали са подслушвани политици

Главният прокурор Сотир Цацаров ще разпореди проверка по повод подадения му от лидера на БСП Сергей Станишев сигнал за подслушвани от МВР държавници и бизнесмени.
Сигналът, в който се твърди, че са слушани бившият и действащият президент, еврокомисар Кристалина Георгиева и политически лидери и бизнесмени, изглеждал на Станишев достоверен, но тъй като той не разбирал много от служби, се надявал на бързото и професионално действие от страна на прокуратурата. Цацаров бил впечатлен от имената на подслушваните лица и конкретиката, с която те са споменати – кога точно са били подслушвани, техниката, която се упоменава в сигнала, както и упоменаването на конкретни служители, които са реализирали подслушването, според Сергей Станишев.

За скандални подслушвания на български политици и бизнесмени разказа лидерът на БСП Сергей Станишев. В документа се казва, че служител на МВР е разпоредил подслушване за Георги Първанов по времето на създаването движението АБВ, президента Росен Плевнелиев при формирането на служебния кабинет, лидера на ДСБ Иван Костов по време на критиките срещу Цветан Цветанов, лидера на Атака Волен Сидеров, по времето, когато се е обърнал срещу ГЕРБ, почетния председател на ДПС Ахмед Доган по времето на Цанков камък. Самият Станишев пък също бил в списъка, като бил подлушван поне два пъти, Еврокомисарят ни Кристалина Георгиева пък имала закачени бръмбари, по времето, когато е била в България.

По думите на Станишев МВР е подслушвало още Нели Куцкова, Йонко Грозев, бизнесмените Иво Прокопиев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Георги Гергов и Красимир Гергов. В получения от Станишев доклад става ясно самата технология, по която са ставали подслушванията. По думите му това била лична заповед на Цветан Цветанов към ДОТО.
Около час продължи срещата на Станиешв със Сотир Цацаров. След нея Обвинител номер 1 на Републиката извика на спешно съвещание своите заместници Борислав Сарафов и Пенка Богданова. От прокуратурата не уточниха дали ще започне проверка във връзка с предоставените от соцлидера данни. Станишев подчерта излишно, че такава ще бъде назначена веднага.

Станете почитател на Класа