Подозрителни лица повеждат листи на БСП

Скандали раздират левицата малко преди  областните организации да утвърдят депутатските листи. А това ще се случи до края на седмицата.
Най -драматично  е положението в София, където традиционно няколко лобита са се хванали за гушите.
Бившият зам.-министър на правосъдието Стефан Фиков ще е водач на листата на БСП в район „Триадица“ в София.  Името на Фикови е замесено в имотни измами, широко огласени в публичното пространство. Компанията „АБ Оптимус” ООД, чиито управител е съпругата на Фиков – Лучия Фикова, завлече десетки софиянци и скандалът гръмна през 2008 година. Преди компанията да стане на Фикова, е била на съпруга и. Тя е трябвало да изгради масивна жилищна сграда на ул. „Иван Сусанин” в местността „Манастирски ливади” в срок до 01.04.2008 г. Сградата все още не е въведена в експлоатация и няма изгледи скоро това да се случи. Софийски градски съд осъди през 2009 година фирмата да заплати солидно обезщетение заради забавянето. В този район кандидат е и Гергана Алексова, чието име медиите вкараха в интимна връзка с лидера на партията в столицата.
Социалисти са притеснени, че трудно биха могли да печелят обществено доверие и да покрият норматива, който им е спуснат от „Позитано“ 20 – а именно да вкарат 5 депутата от 23 избирателен район, 3 от 24-и МИР и 4 от 25 МИР.
В район „Изгрев“ пък предложението е за Цветелин Софрониев. В момента Софрониев е главен секретар на Комисията за защита на личните данни и не е съвсем припознат от социалистите като „свой“. Зад неговата кандидатура обаче стои шефът на БСП-“Изгрев“ Альоша Даков, син на покойния зам.- председател на БАН и вицепремиер в периода 1971-1978г.
Определени са и водачите в другите избирателни райони в столицата, но все още не са гласувани. Георги Кадиев този път няма да води листата в Младост, а в „Лозенец“.  Милка Христова, която е адвокат и като такъв е защитавала и други интереси, освен на БСП – в „Младост“. Христова е била адвокат на ДПС. На второ място в този район за първи път е поставен Дончо Конакчиев, бивш вицепремиер в кабинета „Виденов“.
Ваня Добрева води листата в „Красно село“, в район „Витоша“ е Страхил Ангелов. Водач в община „Студентска“ е Румен  Гечев, а водач на 23 МИР е Жельо Бойчев.
Нора Ананиева е уредила дъщеря си Ана, а списъкът с деца на бивши партийни величия се допълва и от Иван Янчов Таков.
Предложенията ще бъдат утвърдени на партийни конференции в събота.
Подобни скандали има и в Търговище, където партийната организация ще напуснат партията, ако не сменят водача Георги Божинов. Оттам не искат Божинов да ги "дърпа",  а настояват за по-ярка фигура.

Станете почитател на Класа