Парламентът не успя да излезе с обща декларация за опита за покушение срещу Доган

Парламентът не успя да излезе с обща декларация за покушението срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган, след като политическите сили в Народното събрание не стигнаха до общ текст.
Преди тона новият председател на ДПС Лютви Местан осъди от името на партията опитите да се героизира "един потенциален убиец". Той призова всички партии да не допускат косвено поощряване на агресията и допълни, че животът на един политически лидер и животът на който и да е български гражданин не могат да бъде разменна монета за петте минути слава на един потенциален убиец. Местан каза още, че ДПС категорично се противопоставя на опитите да се разменят местата на жертвата и нападателя. Той определи действията на делегатите, които се саморазправиха с нападателя Октай Енимехмедов като „обезвреждане на един потенциален убиец“.
ДПС и БСП съвместно вкараха в дневния ред на парламента проектодекларация, че това е политическо покушение и е неуместно "покушението да се представя като обикновено хулиганство".
Неумението и нежеланието да достигнем до обща декларация на парламента е непримемливо, заяви червеният депутат Ангел Найденов. По думите му сутринта на председателски съвет (ръководствата на Народното събрание и на парламентарните групи) темата е била обсъждана, но така и не се е стигнало до изготвяне на обща позиция.
Преди него новият председател на ДПС Лютви Местан призова управяващите да постигнат съгласие, че петното, което нападението хвърля над България, ще се изтрие не със скриване на истината и подмяна на тезите, а с разкриването на истинския политически поръчител.
Местан отново призова симпатизантите и членовете на ДПС да не се поддават на провокации, които се подготвят от тъмни среди, които, по думите му, стоят зад покушението над Доган.

Станете почитател на Класа