НСО дава брифинг за нападението

Брифинг на ръководството на НСО в НДК  се очаква до 16 часа, съобщи bTV. Поводът е нападанието на Ахмед Доган. Той беше нападнат  на трибуната в зала 3 на НДК по време на речта му пред делегатите на Осмата национална конференция на ДПС. Млад мъж, необезпокояван от никого се качи на сцената и насочи пистолет към слепоочието на лидера на ДПС. Самият Доган успя да отблъсне ръката на нападателя. Едва след това делегатите от първите редове и охраната успяха да се качат на трибуната и да повалят нападателя. Той беше жестоко бит, дори се чуха възгласи „Убийте го!” и на практика само намесата на Лютви Местан предотврати превръщането на саморазправата в линч.

Нападателят се е опитал да произведе изстрел, но пистолетът му е засякъл, съобщи по-късно делегат на конгреса, който е бил в непосредствена близост до трибуната. Дори се било чуло изщракването на ударника.

Мъжът, атакувал Доган , е откаран в столичното ІV РПУ, където го разпитват. Стана ясно, че той се казва Октай Хасанов Енимехмедов, на 25 години, от Бургас. В себе си, освен пистолета е носел и два ножа. Все още не се знае дали малокалибреният газов пистолет е бил преправен за стрелба с бойни патрони. Нападателят е бил гост на конгреса.

Ахмед Доган не продължи речта си. Той е бил подложен на щателен медицински преглед и е в добро състояние. На конференцията беше дадена почивка до 15 часа.

Опитът за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган за секунди се превърна в най-дискутираната тема в електронните медии и в социалните мрежи. Там се разпространяват както отделни кадри, така и записи на целия инцидент, свалени от репортажа на „Канал 3”.

Делегати на конгреса на ДПС, както и много хора във форумите коментират, че случилото се е голям провал за Националната служба за охрана (НСО) от години пази Ахмед Доган заради заплахи срещу него. Друга, активно дискутирана тема е отсъствието на полиция в НДК, дори и в минутите след опита за покушение. Междувременно бе съобщено, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пътува към НДК по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов. До 14,30 часа Цветанов не се появи в НДК, става ясно от продължаващото пряко предаване на „Канал 3”.

Някои от коментаторите във форумите наричат станалото „гигантска провокация”; други виждат добре подготвена пи-ар акция; трети предполагат, че случилото се ще има огромен, негативен за България отзвук в Европейския съюз.

Делегати на конференцията изказаха предположение, че станалото не е солова акция и изразиха надежда, че компетентните органи ще успеят за изяснят кой стой зад опита за покушение срещу Доган.

Ден преди конференцията на ДПС се появиха слухове, че на нея Ахмед Доган ще се оттегли от ръководството на партията. Такива слухове обаче съпътстват почти всеки от висшите форуми на ДПС в последните години.

Ахмед Доган е лидер на ДПС от създаването на ДПС на 4 януари 1990 г. На практика председателят на Движението е единственият политически ръководител, запазил поста си от свалянето на Тодор Живков до днес. Доган е депутат във всички парламенти след 1989 година. Междувременно, от ДПС съобщиха, че ще искат оставката на шефа на НСО ген. Тодор Коджейков.  

Станете почитател на Класа