Изключиха Марковска и от ръководството на "Съдии за единна Европа"

Венета Марковска е освободена от поста съпредседател на сдружението "Съдии за единна Европа" и член на Управителния съвет. Това е станало на Общото събрание на организацията, проведено тази събота и неделя в Стара Загора.

Съпредседателят на сдружението съдия Богдана Желявска поясни пред "Правен свят", че освобождаването на Венета Марковска от ръководството няма нищо общо със скандала около избора й за конституционен съдия. "Освобождаването на г-жа Венета Марковска от сдружението бе включено в дневния ред на събранието, защото като конституционен съдия тя не може да бъде и член на сдружението. Според нашия устав само съдии могат да участват в Съдии за единна Европа", поясни още Богдана Желявска.

На събранието, обаче, бил поставен въпросът дали сдружението трябва да има двама председатели. Някои магистрати изразили притеснения, че така се затруднява работата на "Съдии за единна Европа" най-вече с оглед организацията на дейността. Затова било гласувано сдружението да има един председател и това е Богдана Желявска. Промените в Устава на СЕЕ обаче все още не са вписани. Това ще стане в близките дни.

Венета Марковска бе един от основните учредители на сдружението през 2006 година, а дълги години бе и негов съпредседател. 

Станете почитател на Класа