Диана Ковачева препоръча на Венета Марковска да си изчисти името

Венета Марковска, която стана член на Конституционния съд, да намери начин да изчисти името си. За това призова правосъдният министър Диана Ковачева. Марковска беше избрана от парламента преди дни за конституционен съдия, но опозицията критикува този избор заради сигнал срещу нея в правната комисия. Сигналът бил за това, че нейни близки са придобили имоти в центъра на София и по Черноморието. Отбелязани са връзките между нея и адвокати, което е конфликт на интереси, както и че в нейния приятел Георги Георгиев е открита преди време фалшива карта, че е шеф на Върховния административен съд. Полицаите, които са открили картата, били уволнени, а преписката е спряна. Според Марковска тя не познавала Георгиев. . Междувременно обаче от Брюксел дойде бърза реакция - ЕК можела да ни наложи извънреден мониторинг във връзка с влизането на Марковска в КС.
„Има достатъчно време до полагането на клетва, Марковска да коментира така направените изказвания по неин адрес“, каза правосъдният министър. Мисля, че това е право и задължение на всеки човек да изчисти името си, ако е несправедливо обвинен, отбеляза още Ковачева.
Ковачева отговори, че се е запознала със стенограмата от изказването на говорителя на ЕК. „Той напомня, че във всеки един момент Комисията може да реши да има междинен доклад за България. Не видях информация, че ще има, не виждам и решение”. На този етап остава първоначалното решение на ЕК следващият мониторингов доклад за България да е през декември 2013 година, но Ковачева подчерта, че България не трябва да оставя съмнение за направения избор.
По повод осъдените на смърт за дрога българи в Малайзия Ковачева каза, че България няма договор за правна помощ със страната, затова правосъдното министерство не може да се намеси. В момента всичко било в ръцете на дипломатите, които имали единствен възможен ход. Ковачева обяви, че е готова за съдействие с надежда за благоприятно развитие на казуса.


Станете почитател на Класа