Сергей Станишев: Ако ГЕРБ въведе прогресивното облагане, ще ги подкрепим

Призовах и Дянков, и министър-председателя, ако наистина искат да възстановят справедливо, по-балансирано облагане, да въведат прогресивно облагане – ще имат подкрепата на БСП като опозиция. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев след среща с КНСБ във връзка с Бюджет 2013.
„Много цинично е поведението на управляващите. Казват: „ние трябва да облагаме богатите повече” и въвеждат данък върху лихвите от депозити на всички български граждани, когато прекрасно се знае, че 70% от депозитите са до 1000 лева”, добави Станишев.
„Явно е, че данъкът, който въвежда Симеон Дянков за лихвите върху депозитите, е несправедлив – това е повторно данъчно облагане”, каза още той.
Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че КНСБ винаги е отстоявала позицията, че плоският данък е вреден, несправедлив и води до социална поляризация в обществото.
„Продължаваме да искаме и да изискваме освен в подоходния данък, да има и други промени”, добави Димитров и даде за пример да се въведе данък върху финансовите трансакции.
„Това е моделът, който търси Европа и към който ни тласкат всички практики, независимо дали са отляво или отдясно. И леви, и десни правителства в Европа в момента възприемат този подход, а не да товарим гражданите и бизнеса, които и без това са в окаяно състояние”, каза още Пламен Димитров. Според него преразпределението на преки и косвени данъци за нас трябва да бъде поставено във фокуса на вниманието преди следващите избори.

Станете почитател на Класа