Тотю Младенов: Време е да вдигнем доходите

Темата с доходите на хората е изключително важна и дойде време да се увеличат заплатите и пенсиите. А и реформите, които предприехме от началото ни дават възможност за това, както и по-добрите приходи в НОИ. Това каза пред БНР в понеделник министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Държавата ще продължи да увеличава минималната работна заплата. Миналата година тя беше увеличена с 30 лева, тази година с 20 лева, през 2013 г. предвиждаме да се увеличи с още 20 лева и да стане 310 лева, каза още социалният министър.
"Минималните осигурителни прагове бяха договорени между синдикатите и работодателите в 57 икономически дейности. Ръстът на минималните осигурителни прагове ще обхване около 1,4 млн. работници. Средното увеличение е с 4,4%. По всяка вероятност няма да наложим административно увеличение на осигурителните прагове за работниците, които не са сред тези 57 икономически дейности", заяви Младенов.
 Той добави, че това увеличение с 4,4% на осигурителните прагове през следващата година, ще доведе до около 30 млн. допълнителни приходи в НОИ за следващата година.
"С увеличаването на минималната работна заплата ще влязат и допълнително приходи в осигурителната система през следващата година. Следващата година ще има и по-голяма производителност на труда и повишаване на доходите", коментира Младенов.

Станете почитател на Класа