Процедурата за винетки за паркиране в София ще бъде облекчена

Процедурата за получаването на винетни стикери за живеещите в рамките на зоните за платено паркиране в столицата ще бъде облекчена. Това каза в сряда кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.
Събрах ръководството на Центъра за градска мобилност, за да потърсят вариант, в който максимално да облекчат хората, каза Фандъкова.
 От сряда вече се подават заявления за винетни стикери за преференциално паркиране в центъра на София.
Всеки, който притежава жилище в зоните за платено паркиране, ще може да подаде заявление за получаване на такъв стикер в сградата на Центъра за градска мобилност. Необходимо е обаче да са спазени различни изисквания и да се носят необходимите документи, за да е валидна кандидатурата.
От 1 септември влизат в сила новите цени за паркиране в центъра, като сегашната „синя зона“ се разделя на две - „синя и „зелена“. Идеалният център на София ще бъде „синя зона“, а по-широкият център става „зелена зона“.
„Документите, които се издават от общината, като декларациите за платените данъци както за жилището, така и за автомобила, ще се предоставят служебно. Това е напълно възможно. Предприети са мерки от средата на август да заработи системата за онлайн подаване на заявления и за сканирани документи. Възложила съм да се намери законовият начин собствениците, които са с доказана собственост, да могат да предоставят това свое право на наематели или свои роднини, с които живеят. Това ще бъде обявено своевременно на сайта на Центъра за градска мобилност, за да можем да осигурим възможност на живеещите да паркират в рамките не само на улицата, в която живеят, и съседната, а в рамките на много по-широк периметър”, каза още Йорданка Фандъкова.
Целта на въвежданите промени е да може да се ограничи влизането на автомобили в централната градска част.

Станете почитател на Класа