Правителството отпуска пари за евакуацията на българските граждани от Швеция

Кабинетът гласува да отпусне извънредни средства за евакуацията на българските граждани, които са били измамени с предложение за сезонна работа в Швеция. Това  съобщи в сряда министърът на външните работи Николай Младенов.
По предварителна оценка тази евакуация ще струва около 150 хиляди лева. Обсъждат се и най-изгодните начини за връщането на сънародниците ни в България. В момента посолството ни в Швеция работи за осигуряване на храна и вода на хората.
„Това го правим, защото големият брой хора, които в момента са в тежко положение в Швеция, изисква спешна реакция от страна на държавата. Това се прави и защото има нарастващо социално напрежение около някои от групите в местата, в които те се намират. Днес към Стокхолм пътуват представители на Министерството на вътрешните работи, както и на Министерството на труда и социалната политика, за да се включат в усилията по това да се справим с тази извънредна ситуация, която имаме“, каза още Младенов.
Премиерът Бойко Борисов пък разпоредил да започнат бързи действия за подвеждането под отговорност за трафик на хора на тези, които са подвели нашите сънародници в Швеция.
„Още веднъж апелирам към всички българи - изключително много да внимават и да не се поддават на мошеници, които искат да злоупотребят с тяхното доверие, и винаги да проверяват всички документи, всички разрешителни на всички фирми и компании и личности, които искат да им предложат работа в чужбина", добави Николай Младенов.
МВнР ще предложи концепция за нов закон, който да регламентира задълженията на държавата към съгражданите ни в чужбина.

Станете почитател на Класа