Новият председател на БАН се срещна с правителството

Премиерът Бойко Борисов представи на министрите от кабинета новия председател на Българската академия на науките (БАН) акад. Стефан Додунеков. По време на правителственото заседание в сряда Борисов каза, че държавата ще разчита на помощта на учените при изготвянето на стратегиите за развитието на България в различните области за новия програмен период – 2014–2020 г.
Поговорихме с акад. Додунеков по доста от темите, имаме много сходна визия, заяви премиерът.
От своя страна новият ръководител на БАН каза, че подопечната му институция няма бъдеще без тесни контакти с държавните органи.
Основен приоритет на академията ще бъде работа по националните приоритети. БАН има много сериозен потенциал, който може успешно да работи за постигане на тези приоритети. Отворени сме за изпълнение на сериозни държавни поръчки, и то на високо ниво, заяви академикът математик Стефан Додунеков.
„Дянков, изпрати академика, да се стоплят отношенията между БАН и финансово министерство“, така се пошегува премиерът Бойко Борисов в края на срещата.
Както е известно, Симеон Дянков изпадна в конфликт с учените, които той нарече нетактично „феодални старци“ в началото на управлението на ГЕРБ. Впоследствие годишната субсидия от държавата за БАН бе силно орязана – от 85 млн. лв. през 2008 и 2009 г. на около 60 млн. лв. след това.
Стефан Додунеков бе избран за председател на академията на 11 юни т.г. Той наследи поста от акад. Никола Съботинов, който ръководеше научната институция четири години.

Станете почитател на Класа