Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“: Синдикатите трябва да влязат в ДКЕВР

 - Г-н Манолов, защо се налага синдикална организация, каквато е „Подкрепа“, да иска оставката на структура като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране?
 - Това, което става напоследък, очевидно дава потребност да говорим по тази тема.  Ние отдавна твърдим, още когато е създадена тази комисия, че тя е недобре композирана. Работи прекалено много на тъмно, без какъвто и да било обществен поглед върху нещата, които върши.

 - Ако членовете на ДКЕВР наистина подадат оставка, те ще бъдат сменени. И после какво ще се случи?
 - Точно това казвам – няма никакво значение кои са хората. Става въпрос, че в тази комисия трябва да има поглед от страна на различни обществени слоеве, които да застъпват широки обществени интереси, като, да речем , работодателските организации, синдикалните организации, организациите на потребителите, които не просто да знаят какво се прави вътре, а да участват в работата на тази комисия.

 - Те трябва да са членове на комисията, така ли?
 - Точно така.

 - А има ли такава практика в европейските държави?
Има, разбира се. Нещо повече – в България по времето на тройната коалиция на едно от заседанията на НСТС (Националния съвет за тристранно сътрудничество – б.а.) се бяхме съгласили, че ще бъде преструктурирана ДКЕВР. След това изчезна протоколът от това заседание, като че ли такова изобщо не е имало. Просто всичко изчезна. Всичко беше изтрито. Е, как да не си мисля за мафия! Кой го изтри? Изтриха протокола, разбирате ли? Все едно не е имало такова заседание.

 - А в това писмо до Борисов и Цачева говорите ли за тази структурна промяна на ДКЕВР?
 - Ние не искаме нищо друго освен това. Ние не сме против Семерджиев. Онзи ден същото правеше и Шушулов. Семерджиев изглежда много добър професионалист, но той е зависим. Семерджиев е поръчкаджия. Той прави това, което му кажат тези, които са го назначили. Това, че отпред пише „независим“, нищо не значи. Механизмът, по който той заема тази позиция, е принцип, който извежда зависимост. Тези, които са го сложили, те ще го махнат.

 -  В медиите обаче се говори единствено, че искате оставката на комисията, но не  и  структурни промени?
 - Съжалявам, но е така – медиите у нас често наблягат на „панаира“. Не става дума за личността Семерджиев. Със сигурност човекът много разбира, защото никой няма да сложи някой тъпак да изпълнява поръчки. Човекът със сигурност е професионалист и не е тъпак, но той е поръчкаджия, защото той е сложен там за това - да изпълнява поръчки.

 - Той може да ви осъди, това не е ли клевета?
 - Не знам дали е клевета. Ако трябва, да ме съди. Ако нещо съм объркал с правораздаването, ще ме осъди. Но мисля, че повечето хора биха се съгласили с мен. А иначе, както знаем, при правото справедливостта и законът невинаги са едно и също нещо.

 - Какво имате предвид, като казвате, че „ДКЕВР не е допуснала социалните партньори до технологията на своята работа“?
 - Това, което досега ви обяснявам. Ние не знаем на какво основание са взели всичките тези решения. Съобразно техните закони и правилници те накрая дават един брифинг и уведомяват какво са решили. Какви са разчетите – какво са взели предвид, какво са отхвърлили, какво е станало – всичко това е тайна и мрак. Най-накрая те правят един брифинг, който го наричат обществено обсъждане или нещо подобно, но това е пълна тъмнина. Те ни съобщават крайните резултати, но не ни съобщават какво е ставало по пътя.

 - Ангел Семерджиев обаче реагира, като каза, че не е имало представител на „Подкрепа“ при обсъждане на цените на тока и газа. Макар че сте имали право, не сте изпратили хора.
 - Това е един брифинг. За какво да ходя – той да ми съобщи какво ще стане ли? Вие може да погледнете тези, в огромни кавички, обществени обсъждания, като се върнете назад в годините, и ще видите, че на нито едно от тях, каквото и да сме казали, не е било взето предвид. Нула. Не 0,1 – кръгла нула! За какво да си губим времето? Да слушаме брифинг на г-н Семерджиев? И пак казвам – това не е срещу Семерджиев, това е срещу, ако мога така да се изразя – срещу семерджиевщината, която преди това беше шушуловщина. Целият този орган е драматично сбъркан.

 - Вие искате и проверка от ДАНС за корупционни практики.
 - Разбира се. Имаме достатъчно основания да считаме, че има и такива неща.

 - Нещо конкретно имате ли предвид?
 - Каквото имаме конкретно, ще го кажем на когото трябва. Ако ни попита.

 - Ангел Семерджиев заяви, че сте подкрепили напълно вдигането на цената с 12% за „Софийска вода“.
 - Не знам какво го кара да мисли това.

 - Той каза и че който има претенции, може да се жалва в административния съд. Това можете ли да го направите?
 - Защото правилата и законът са така написани, че можеш да се оплачеш и на арменския поп, ако искаш. Обаче ти никога не можеш да стигнеш до основните изходни данни за това, какво е довело до това решение. И нека да припомня, че ДКЕВР беше създадена, когато ние в края на 2001 г. осъдихме правителството за това, че в НСТС не бяха обсъждани такива цени на тока. И след това създадоха ДКЕВР, защото в закона пише, че правителството в НСТС консултира жизненото равнище и т.н. И тогава свалиха този ангажимент от правителството и го метнаха в някаква институция, наречена ДКЕВР.

 - В крайна сметка кой печели на гърба на гражданите с тези промени? 
 - Печели кой ли не, но не и гражданите, които плащат сметката. Естествени монополисти, изкуствени монополисти, печелят всички, наредени по тази верига. Защото енергетиката винаги е била мафия. И там винаги са били едни и същи хора.

 - И в т. нар. ВЕИ-та май нахлу мафията. Това го твърдят експерти...
 - Но нека се разберем. Аз не искам да слагам тук политически етикети – че ГЕРБ е мафията и т.н. Няма такова нещо. Мафията няма цвят. Тази същата мафия, която днес печели по времето на ГЕРБ, вчера печелеше по времето на тройната коалиция, преди това – при царя, а по-преди това – и при Костов. Те са едни и същи. Мафията е една и съща. Мафията винаги успява да прихване съответното правителство в своите клещи. Нека да не поставяме знак на равенство между ГЕРБ и мафията. Освен ако не стигнем до извода, че мафията непрекъснато си назначава управление в тази държава, което също не е лишено от логика.

 - Да, учудващо е – ето и ГЕРБ сега не може да се справи с този проблем.
 - ГЕРБ не иска да се справи. Както преди това не искаха и другите. Няма държава, която да не може да се справи, ако иска. Няма държава, която да е била победена от когото и да било. Няма нищо по-силно от държавата. Държавата, ако иска, може.

Станете почитател на Класа