Проверяват кандидатите за "Дондуков" 2 и местната власт за агенти на ДС

Апелирам към политическите партии да се възползват от възможността, която им дава законът, и да направят своя предварителна проверка на кандидатите за президент и местна власт за принадлежност към бившите тайни служби. Това заяви пред БНР вчера председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той припомни, че задължителната проверка на комисията ще започне в момента, в който се обявят листите. Според него обаче, ако сега стартират предварителните проверки, политическите сили ще могат да реагират навреме и да променят своите кандидати, ако се окажат агенти, а те не искат да издигат хора с такова минало. Костадинов припомни, че в момента от комисията правят проверка и на кредитните милионери.
„Оказва се, че пред нас има голямо затруднение – представя ни се списък с над 10 500 – 10 600 фирми, които са обявени от банките за кредитни милионери през 1997 г., когато излиза законът“, обясни той. Според него поради тази причина експертите трябва да установят управляващите и контролните органи на тези фирми, защото проверяват физически, а не юридически лица.
„Много е трудно това. Проверката ще ни отнеме много време“, беше категоричен председателят на комисията по досиетата.
Той каза, че с колегите му не са очаквали при последната си проверка на лицата, работили във Висшата атестационна комисия, да излязат имената на толкова видни учени и интелектуалци. След тази проверка експертите публикуваха 180 имена на учени и артисти, работили за бившата Държавна сигурност.
„Отново се чудим защо за водещите лица в науката и изкуството подобна вербовка изобщо е било необходима. Но това дава и отговорът – нито една сфера не е била пощадена“, заяви Костадинов.

Станете почитател на Класа