Кодекс слага 20% изборен праг за пренареждане на листите

20% ще е изборният праг при парламентарните избори. За вот за евродепутати той ще е 10 процента, вместо 15%, както досега. Промените са записани в законопроекта за Изборен кодекс, който вчера депутати от ГЕРБ и „Атака“ внесоха в деловодството на Народното събрание. Прагът на преференция отразява минималния процент гласоподаватели, необходими, за да бъде пренаредена партийната листа с кандидатите за даден избирателен район.
Другата новина, „излязла“ от проекта за Изборен кодекс, е, че догодина изборите за президент и за местни органи на властта ще бъдат в един ден. Освен това се връща денят за размисъл. За местните избори се въвежда изискване за уседналост 12 месеца и наличие на постоянен адрес.
„Спазихме политическото си обещание до края на тази сесия да внесем проект
за Изборен кодекс“, коментира съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Тя разясни, че основата на законопроекта е изготвена от временната парламентарна комисия, която заседава по кодекса от февруари насам, но
парламентарните групи на "Атака" и ГЕРБ са направили и допълнителни предложения. Кодексът е изключително обемен - 306 члена и 21 параграфа. „Предвидили сме мерки срещу изборния туризъм, срещу контролирания вот и купуването на гласове“, посочи още Фидосова.
„Това е първият изборен закон, който ограничава автобусите с гласоподаватели от Турция“, изрази задоволството си Десислав Чуколов, съпредседател на ПГ на "Атака".
Депутатката от Коалиция за България Мая Манолова коментира, че ГЕРБ са подготвили „проект, който изцяло да отговаря на техния интерес, което евентуално да им осигури служебно предимство преди предстоящите толкова важни президентски и местни избори“. Подобна позиция сподели и депутатът от ДПС Четин Казак. Според него въвеждането на принципа на уседналост за местните избори е противоконституционно, а създаването на регионални преброителни центрове ще даде възможност за манипулиране на гласовете.

Станете почитател на Класа