Цветан Цветанов отчете доходите и имотите си

Борислав Михайлов

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отчете вчера пред парламента произхода на всичките си имоти и доходи. Това стана малко след като депутатите включиха като точка 3 в дневния си ред предложението на РЗС за създаване на анкетна комисия, която да се занимава с неговото имотно състояние.
„Мисля, че е време да кажа цялата истина, заяви от парламентарната трибуна Цветан Цветанов. И подчерта: „Избрах да говоря точно сега, за да видя кои политици обслужват организираната престъпност."
Последва изброяване на имотни сделки, придобивания, прехвърляния на апартаменти и земеделски земи от Цветан Цветанов, родителите му и семейството на жена му, извършени в периода 1975-2008 година.
По думите на Цветанов 362 хил. лева са получените от него доходи от януари 2004 година до декември 2009 година. Жена му на свой ред получила 99 013 лева за същия период. За консултантски услуги от 2007 до 2009 година министърът е взел три хонорара – общо 40 хил. лева.
„През 2008 година аз съм на 45 години с 26-годишен трудов стаж и купувам апартамент на стойност 130 000 лева, посочи вицепремиерът. Той наблегна, че върху имота тежи 30-годишна ипотека за 59 000 евро.
В края на емоционалното си 24-минутно изказване Цветан Цветанов посочи, че е показал какво има и без да конкретизира към кого се обръща, заяви: “Господа политици, когато ставате говорители на част от организираната престъпност, мога да ви кажа, че ние ще продължим по същия начин борбата с организираната престъпност.“ По думите на Цветанов „явно „октоподът“ много силно се е впил с всичките си пипала дори и в българския парламент“.
„Нека не ставаме говорители на организираната престъпност, защото това е пагубно за страната“, обърна се вицепремиерът към опозицията и заключи: “Дълги години сте се прикривали зад политическия имунитет. Правите се на хрисими, а доведохте страната до това положение, с което ние се опитваме да се справим.“
„Недопустимо е вицепремиер да обвинява цялата опозиция, че е говорител на организираната престъпност. Само за това г-н Цветанов трябва да си отиде“, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него изслушването на министъра не дава отговор откъде са парите за имотите му.
Припомняме, че на 15 октомври лидерът на РЗС Яне Янев обяви на пресконференция, че Цветан Цветанов има общо 9 имота с пазарна стойност над един милион лева, като шест от недвижимостите били с неясен произход.
По-късно атаките на РЗС към вътрешния министър продължиха с обвиненията, че той е лидер на престъпна група, която е създала втори властови център в държавата. Обвиненията на Янев към ръководни фигури от ГЕРБ за незаконно забогатяване, корупция и конфликт на интереси започнаха след пускането под домашен арест на Алексей Петров, задържан на 10 февруари и многократно определян от министър Цветанов за „глава на октопода“.
Днес народните представители ще решат дали да бъде създадена временна парламентарна анкетна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с имотното и финансовото състояние на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, действията му като заместник-кмет на Столичната община и бивш председател на партия ГЕРБ.


Над 70 депутати искат комисия

Създаването на временна парламентарна анкетна комисия е поискано от над 70 народни представители от Коалиция за България, ДПС, както и от група независими депутати. Проектът за решение вчера беше представен от лидера на РЗС Яне Янев. Според вносителите са налице основателни съмнения, че имотното и финансовото състояние на Цветанов са придобити по незаконен начин, докато е бил представител на държавната и общинската власт и политическо лице. Имало съмнения, че фирмата продавач на двата апартамента в квартал „Изток“ и Цветанов като купувач са участници в схема за укриване на данъци, груби нарушения на Закона за обществените поръчки, пране на пари и корупция.

Станете почитател на Класа