Яне Янев: Шефът на СОС има 43 имота за 10 милиона лева

Борислав Михайлов

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов притежава 43 имота с пазарна стойност над 10 млн. лева, обяви вчера лидерът на РЗС Яне Янев на брифинг в кулоарите на парламента. Той размаха дебела папка, която съдържала нотариалните актове и данни за имотното и финансовото състояние на Иванов. Имало и доказателства за данъчни нарушения, пране на пари, конфликт на интереси и за нерегламентирани финансови отношения на Андрей Иванов с Цветан Цветанов. Яне Янев обеща копия от материалите в папката на първите 10 журналисти, които му се обадят и са готови да направят свое разследване по темата. Стана ясно още, че депутатите на РЗС са внесли сигнал срещу шефа на СОС в комисията за борба с корупцията. Янев обяви Андрей Иванов за протеже на Цветан Цветанов, който лично подпомагал кариерата на Иванов в общината и гарантирал за него пред ръководството на ГЕРБ. Според лидера на РЗС е необходима и проверка дали между Андрей Иванов и Цветан Цветанов не е имало нерегламентирани бизнес и финансови взаимоотношения, включително и придобиване на недвижими имоти на името на подставени лица.
Докато Янев говореше пред медиите в парламента, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов присъстваше в пленарната зала на гласуването на второ четене на промените в Закона за МВР. След края на заседанието Цветан Цветанов помоли журналистите: “Не ме карайте постоянно да се обяснявам, това е сценарий заради политиката, която реализира българското правителство, срещу организираната престъпност.“ Според вътрешния министър, когато се разкриват знакови поръчкови убийства, това е неугодно за хората, превърнали в зависим всеки един от политиците, които са били фактори в държавата. „Не успяха да направят това с мен и в момента се опитват да ме вкарат в подобен сценарий", отбеляза Цветанов. Той увери, че няма никакъв общ бизнес с когото и да било както от депутатите, така и с хора, които ще се въртят около публичното и виртуалното пространство на Яне Янев. Вътрешният министър посочи, че познава Андрей Иванов като служител на МВР, който е станал член на ГЕРБ, участвал е активно в работата на структурите на партията в София и съответно е бил номиниран за общински съветник.
„Ако се бях договорил с Алексей Петров или с някой от неговите клакьори, в момента сигурно щях да бъда най-толерираният и най-уважаваният политик“, заяви още Цветан Цветанов. Той очаква "сценарият срещу него да продължи и да бъде много тежък". От пресцентъра на Столична община отказаха отговор с мотива, че Андрей Иванов е в отпуск и че вероятно ще коментира след петък.


Свидетелят Урманов: „Лев корпорация“ е финансирала ГЕРБ

Свидетелят по делото „Октопод" Асен Урманов се завърна в България и потвърди, че фирми от "Октопода", включително "Лев корпорация" са финансирали ГЕРБ. Той обаче отказа да обяви повече подробности по темата. Урманов каза още, че иска да се срещне с главния прокурор Борис Велчев. Урманов посочи, че се връща главно заради семейството си и най-вече заради сина си, който е бил пребит с чук в дискотека. Той обясни, че първоначално е бил разпитван по заведения и капанчета, след това в Националната следствена служба. Урманов каза, че е бил разпитван от прокурор Светозар Костов. След това Урманов е бил разпитан от следователка, която по думите му била много агресивна и на всяка негова дума казвала: „Ти лъжеш." Той бе посрещнат на летището от депутати от РЗС.

Станете почитател на Класа