ДСБ няма да подкрепи бюджета на НЗОК и НОИ

Александър Сивилов

Парламентарната група на ДСБ ще гласува против бюджета на здравната каса и този на държавното обществено осигуряване. Това заяви на пресконференция вчера лидерът на партията Иван Костов. В Синята коалиция още не е обсъдено как ще гласуват по самата макрорамка - дали „въздържал се“ или да не участват в приемането й. Тъмносините обявиха, че със сигурност няма да гласуват против, защото не искат поведението им да се тълкува като своеобразен вот на недоверие към кабинета.
„Бюджет 2011 е на изоставените реформи поради страх. Ако го подкрепим, това би означавало да престанем да бъдем гарант, че правителството осъществява реформи в евро-атлантическия смисъл на думата“, заяви Костов. Според него кабинетът не води антикризисна политика. Той беше категоричен, че бюджетът на държавното обществено осигуряване е прокризисен, защото се вдига осигурителната вноска, увеличават се осигурителните прагове, което било удар срещу малкия и средния бизнес.
Тъмносините призоваха новия здравен министър да изтегли бюджета на здравната каса.
„Не може от НЗОК да се извършват трансфери към Министерството на здравеопазването, както се предвижда, и по този начин с парите на здравно осигурените да се заплаща за спешната помощ на хора, които не внасят осигуровки например“, обясни лидерът на ДСБ. Той още един път заяви, че противопоставянето на проектобюджета не означава вот на недоверие за кабинета.
„Продължаваме да се опитваме да върнем управляващите по пътя на реформите и разума, но тази битка изглежда все по-трудна за спечелване“, подчерта лидерът на ДСБ.
Йордан Бакалов от СДС каза пред „Класа“, че още не са решили как ще гласуват неговите колеги, защото не са наясно с макрорамката на бюджета. „Управляващите дори нарушиха Закона за държавния бюджет, като не внесоха консолидирания вариант, а представят само части от него“, обясни синият депутат. Той допълни, че голямо значение за решението на депутатите от СДС ще има инвестиционната програма на кабинета.


НЗОК е събрала 1,9 млрд. лв. до септември

При събрани 1,9 млрд. лева за деветмесечието, което е 99,7% изпълнение на бюджета, са похарчени 1,4 млрд. лева, което е 97,2% изпълнение на бюджета. Това показва справка за изпълнението на бюджета на институцията, която беше публикувана вчера. Заради големия излишък от 829,7 млн. лева, заложен в Закона за бюджета на НЗОК, през тази година касата ще похарчи много по-малко от реално събраните средства.

Станете почитател на Класа