"Галъп": ГЕРБ с абсолютно мнозинство при избори сега

Борислав Михайлов

Партия ГЕРБ се стабилизира и е с големи шансове да получи абсолютно мнозинство, ако сега се проведат парламентарни избори. Така коментира данните от последното проучване на общественото мнение, извършено от „Галъп“, новият изпълнителен директор на социологическата агенция Първан Симеонов. За управляващата партия биха гласували 35,2 на сто от анкетираните, или с 0,6% повече, отколкото месец по-рано; БСП остава втора с 13,8%; ДПС е трета с 6,8% - спад с 2,2 на сто спрямо септември. Синята коалиция и „Атака“ запазват електоралната си подкрепа, съответно на 3% и 2,9%. Изследването е проведено в периода 30 септември - 4 октомври и затова няма данни как избирателите биха реагирали на скандала около имущественото и финансовото състояние на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Социолозите от „Галъп“ са съпоставили динамиката в рейтингите (разликата между одобрението и неодобрението) след първите 15 месеца управление на Бойко Борисов, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Иван Костов, както и на оглавяваните от тях правителства. Министър-председателят Борисов е влязъл на „Дондуков“ 1 с рейтинг +52, който след 15 месеца е +23. През същия период рейтингът на правителството е спаднал от +12 до – 10. Динамиката е съпоставима, а разликата в началните и крайните числа се обяснява с по-високото одобрение към личността на премиера, отколкото към министрите. Процесът на постепенно намаляване на стартовото одобрение при Бойко Борисов се доближава максимално много до случилото се преди години с Иван Костов. Прави впечатление скоростта, с която са се стопили свръхочакванията, с които преди години бе посрещнато навлизането в политиката на Симеон Сакскобургготски. При заклеването му като премиер рейтингът му е бил +62, а 15 месеца по-късно е едва +2.
Одобрението към правителството на ГЕРБ в най-голяма степен се дължи на оценките на задграничните партньори и борбата с престъпността и корупцията, показва проучването на „Галъп“. Показателят е +46 за отношението на ЕС към България и +34 за борбата с престъпността. Положителна е оценката и за управлението на страната като цяло: +14. На другия полюс са мненията за работата на кабинета в здравеопазването (-62), материалното положение на хората (-59) и безработицата (-52).
Бойко Борисов не бърка, като смята, че главното в това, което прави като премиер, е дейността на МВР и показните арести. Неслучайно има удар, насочен срещу Цветан Цветанов, коментира социологът Андрей Райчев. Според него падне ли вътрешният министър, ще се срути всичко, на което се крепи правителството. По думите на Райчев, „ако се окажат и ГЕРБ корумпирани, нямат и три дни бъдеще“.


Андрей Райчев: Влязохме в нова икономическа ситуация

На изборите през 2009 г. хората бяха убедени, че на мястото на лошите дойдоха добрите. А истината е, че нито тройната коалиция беше толкова лоша, нито ГЕРБ са толкова добри или лоши. Просто България влезе в нова икономическа ситуация. Но понеже ни разказват непрекъснато приказката за тройната ламя, която добрият Бойко е победил, ние, вместо да видим как ще живеем по-нататък, гледаме шоу.
Шоу са и заседанията на правителството. Стенограмите от него са просто пропагандни материали. Показват ни как премиерът загрижено оглежда нещата и казва: “Вземете мерки!“
Това не е разговор за политика. За политика не се говори и в парламента – там се приказва за апартаменти и хомосексуалисти.
Истината е някъде отзад и тя се състои в това, че България задлъжнява. Ние не можем да си позволим дори жизненото равнище, което имаме. Правителството обаче печели време, то иска да спечели времето до президентските избори. България има много да задлъжнява, докато стигнем положението на Гърция и Румъния. Защо не си спомним дълговете, които изгладувахме? Ще загубим главното си постижение – че станахме свободна страна, която не живее и не работи, за да си плаща лихвите.

Станете почитател на Класа