Станишев: Вотът на недоверие бе успешен

Ръководството на БСП отчита като свой успех неотдавнашния вот на недоверие към правителството, подкрепен от 70 депутати. „Този вот на недоверие е успешен, защото имаше оставка на министър, стигна се до отстъпки пред българските лекари и стана ясно, че правителството няма идеи за политики“, коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев.
Левицата не се е отказала от намерението си да инициира подписка за свалянето на Цецка Цачева от председателския пост в парламента и в момента се подготвяли мотивите. „Ще ги консултираме с представители на други групи и депутати, които смятат, че особено с поведението си по време на вота, с допускането на груби нарушения на правилника за работата на парламента, само и само да се влезе в политическия сценарий на ГЕРБ, председателят на парламента доказа, че не защитава авторитета на парламента пред правителството, а се превръща в изпълнител на волята на министър-председателя“, допълни Станишев.
Не можем да бъдем оптимисти за някаква промяна в политиката на здравеопазването, каза още Станишев. Той оцени като национализация клаузата в споразумението между БЛС и правителството, предвиждаща останалите по сметки на НЗОК пари в края на годината да бъдат прехвърляни в републиканския бюджет и увери: “Ние ще се противопоставим с всички средства на това“.
Станишев подложи на остра критика и проектобюджета за 2011 г., който копирал политиките от тази година и нямал други приоритети, освен МВР, отбрана и ДАНС.
„Има пълен хаос в управлението и в бюджетната политика. За това отговорност носят министърът на финансите и министър-председателят“, каза още лидерът на социалистите. Колежката му от ИБ Ваня Добрева посочи, че няма друга държава от ЕС, която да отделя такава малка част от БВП за образование. Част от парите за подслушване да бъдат използвани за наука, предлагат от БСП. „Ако 100 млн. лв. се харчат за подслушване, какъв е ефектът от това. По-добре огромната част от тези пари да отидат за наука, за духовност, за неща, които дават траен ефект, перспектива за страната”, апелира Станишев. По повод предстоящия конгрес на БСП, председателят на столетницата каза, че има нагласа да се обсъждат задаващите се местни и президентски избори, а не темата за лидерския пост в партията.
Основната задача на БСП ще бъде спечелването на изборите, в това няма никакво съмнение. Това, което ще бъде най-трудното, е да възвърнем доверието в партията в достатъчно широк мащаб, коментира и депутатът от Коалиция за България и член на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев.


„Открит форум“ настоява за конгрес и нов лидер

Извънреден конгрес в БСП напролет с пълен отчетно-изборен цикъл и избор на нов председател на Националния съвет на партията поиска фракцията „Открит форум” в БСП. Според лидера на формацията Красимир Премянов целта е уставът да се промени така, че да ограничи ролята на лидера и да даде повече власт на колективните органи на партията. Именно на извънредния конгрес – централизирано и единодушно, трябва да бъдат утвърдени кандидатите за президент, вицепрезидент и кметове на общини, смята Премянов.
„Открит форум” предлага и създаване на Национален патриотичен фронт. В официална позиция на фракцията е записано, че „ситуацията в страната налага по-широко взаимодействие между политическите сили”. Идеята е именно Социалистическата партия да излезе с инициативата за новото формирование, а след това да отстъпи водещо място и да се включи в проекта на „паритетен принцип”. Това обаче можело да стане едва след като страната излезе от кризата.

Станете почитател на Класа