Парламентът гледа подписката за членство на Турция в ЕС на 20 октомври

Председателят на парламента Цецка Цачева обеща, че депутатите ще разгледат на 20 октомври внесената подписка за свикване на национален референдум за членството на Турция в ЕС. Това стана след срещата й с представители на инициативния комитет за организиране на допитването. Те внесоха през юли в парламента над 330 хиляди подписа в негова подкрепа.
Според Цецка Цачева в приетия в миналия парламент Закон за референдумите има някои конфликтни текстове, които не позволяват на парламента да изпълни задълженията си. В закона не пишело, че проверката на подписите се извършва от служба ГРАО. Цачева увери, че в подготвяните промени ще бъде записано именно това.
„Сега в закона няма разпоредба, което даде възможност през целия месец септември да си прехвърляме писмена кореспонденция между парламента и съответната служба, която разполага с информацията и данните, дали подписите са на граждани с избирателни права“, обясни тя. И допълни, че заради това още тази седмица щели да бъдат внесени промени в закона, които да се гледат на първо и второ четене.
Дотогава работна група с представители от НС и членове на инициативния комитет щели да преосмислят начина, по който ще звучи поставеният въпрос на референдума. Според Цачева било преждевременно да се каже "за“ или "против“ членството в ЕС, след като пред Народното събрание не стои въпросът за ратифициране на договор, който още не е факт.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е от инициативния комитет за провеждане на допитването, коментира, че те са склонни да обмислят формулировката. "Искаме този въпрос за бъдещото евентуално членство на Турция да бъде решен с референдум, при който българските граждани да си кажат мнението и самата ратификация от Народното събрание да стане след произнасянето на гражданите“, допълни Каракачанов.

Станете почитател на Класа