Меркел и Борисов обсъждат бизнес климата и членството ни в Шенген

„Класа”

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристига днес в София, за да даде политическа подкрепа на присъединяването на България към Шенгенското пространство и тласък в привличането на германския капитал в страната. Това смята Михаел Щюбген, председател на групата за приятелство с България в Бундестага. Пред БНТ той прогнозира, че визитата ще задълбочи диалога между германския канцлер и премиера Бойко Борисов. Депутатът отбеляза, че страната ни е изпълнила критериите по Шенген, но сега е особено важна подкрепата на страните от ЕС. По отношение на германските инвестиции у нас той вижда напредък въпреки „не особено ясните критерии и силната бюрокрация“.
Според Барбара Юртел, журналист от в. „Тагесцайтунг”, визитата на Меркел предоставя шанс на германските журналисти да погледнат по-задълбочено на България, тъй като досега за нашата страна се пише малко „освен в случаите, когато има скандали“.
В програмата на еднодневното работно посещение на Меркел по покана на премиера Бойко Борисов са предвидени среща на „четири очи”, разговори между двете делегации и съвместна пресконференция, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Кратката й визита всъщност ще продължи около 6 часа, след което тя ще отлети за Румъния.
На официална церемония в Археологическия музей д-р Ангела Меркел ще бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Русенския университет „Ангел Кънчев”.
Федералният канцлер ще има среща и с президента Георги Първанов, който ще я награди с орден „Стара планина” с лента.
Меркел ще изнесе публична лекция пред участниците в икономически форум България-Германия в хотел „Шератон”. На форума ще присъства и министър-председателят Бойко Борисов.
Другата най-обсъждана тема по време на организирания бизнес форум ще са проблемите в търговското ни законодателство и съдебната система. Според представители на немските инвеститори именно тези неуредици спъват развитието на германските инвестиции у нас.
Немските фирми изпратиха до премиера Бойко Борисов още преди месец чрез Германо-българската индустриално-търговска камара конкретни оплаквания, както и предложения за промяна на инвестиционния климат в страната. Сред тях бяха забележки по Закона за обществените поръчки, където се допуска фирми да печелят търгове за пътища и улици със завишени обещания за гаранции. Според германския бизнес у нас са много слабо застъпени електронните услуги. Камарата иска промяна в Закона за гражданската регистрация, която да позволява фирмите да издирват адресите на длъжници, които се крият.
Според немските инвеститори в страната не се стимулира производството на енергия от възобновяеми източници. В България има много фирми, които плащат минимални заплати, а остатъка дават на работниците си под масата, спестявайки част от плащанията към социални и пенсионни фондове. Това обаче вреди на изрядните към фиска предприемачи, посочиха тогава от камарата.

Възможностите за увеличаване на стокообмена

Традиционно Германия е в първите редици на търговските партньори на България. И сега за първите 6 месеца на 2010 г. стокооборотът между двете страни е над 1,8 млрд. евро - с 10% повече спрямо 2009 г., съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Последните статистически данни сочат, че външната търговия между двете страни отново е във възход и се доближава до предкризисните си нива. Обемът на българския износ към Германия се е увеличил с почти 22% до 789 млн. евро. Българският внос от Германия е нараснал с 2,5% до малко над 1 млрд. евро.
Търговският обмен между двете страни все още е далеч от предкризисната 2008 г., когато постигна рекорд от над 4 млрд. евро. Тогава вносът от Германия достигна почти 2,8 млрд. евро, а износът ни за там надхвърли 1,4 млрд. евро.
Възходящата тенденция беше прекъсната през 2009 г. вследствие на световната финансова и икономическа криза.

Станете почитател на Класа