СДС с ултиматум към кандидата за здравен министър

Седем условия към кандидата на ГЕРБ за министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов поставиха от СДС вчера. Ултиматумът към бъдещия здравния министър гласи, че ако до 9.00 часа днес той не представи ясен план за действие, няма да бъде подкрепен. Това обяви вчера депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков.
Шест от условията са: новият министър да представи ясна визия за незабавна реформа в здравеопазването, да предприеме мерки срещу източването на парите от здравните вноски, да има готовност за предприемане на мерки, възстановяващи нормалния ритъм на разплащане с изпълнителите на медицинска помощ, да изготви програма за възстановяване на общинското здравеопазване, да състави финансов план за излизане от здравната криза и намаляване финансовата задлъжнялост на лечебните заведения и да се дистанцира от хора, „давали съвети на провалени вече министри“, каза Ваньо Шарков.
Седмото условие към д-р Стефан Константинов беше обявено лично от лидера на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.
„Новият министър трябва да бъде в позицията на лидер в извършването на здравната реформа и да има политическата воля да го направи“, каза Димитров.
От СДС се обявиха и против доплащането в здравеопазването.
„За да има доплащане, трябва да не достигат парите, а в момента има над 1 милиард лева резерв. Според нас няма нито икономическа логика, нито финансова причина за въвеждането на подобен подход. Предлагането на тази идея показва само желание за събиране на допълнителни пари, без разумна здравна причина“, уточни лидерът на СДС.
От Синята коалиция заявиха още, че няма да подкрепят вота на недоверие към кабинета, внесен от БСП и ДПС.
„Ние ще гласуваме категорично против вота на недоверие, защото БСП забърка цялата каша, те нямат морално основание и причина да искат вот. Те не могат да бъдат алтернатива, особено в сектора здравеопазване“, каза Мартин Димитров.

Станете почитател на Класа