ДПС: Ще бъдем остро критични на дебатите за вота

Остра критичност по време на дебатите за вота на недоверие на кабинета, поискан от БСП и ДПС заради провала на държавната политика в областта на здравеопазването, които ще се състоят днес, обещаха вчера от партията на Ахмед Доган. „Ще бъдем остро критични, но ще останем конструктивни дори в острата си критичност и ще бъдем доволни, ако в резултат на тези разисквания се стигне до коригиране на откровено грешните политики на кабинета“, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Той допълни, че в партията нямат илюзии, че могат да съборят кабинета, и поясни, че целта на вота на недоверие е да представи възможни алтернативни политики за сектора на здравеопазването. "Колкото и страстите политически, български да се затрудняват да възприемат тази теза – дори вотът на недоверие е форма на диалог управляващи-опозиция", обясни той.
На вчерашното заседание на ЦОБ на ДПС е решено също така да бъде внесен проект на декларация на НС във връзка с експулсирането на роми от Франция. Текстът има за цел да определи посоката на действие на българското правителство в това отношение. "Досегашната позиция на българското правителство, ако въобще имаше такава, може да се определи като достатъчно неопределена, да не кажа неясна", подчерта заместникът на Доган.
През миналата седмица документът е бил предоставен на останалите парламентарни групи, но те са изразили желание да се присъединят към разискванията, щом бъде внесен официално. Само партия „Атака“ не е запозната с проекта.
От ДПС казаха, че все още няма официална позиция на социалистите по отношение на кандидатурата на ДПС за омбудсман на Сабрие Сапунджиева. От партията на Доган са останали с впечатление, че БСП са решили да имат собствена кандидатура.
Лютви Местан коментира и друга тема, отразена в медиите – за несъстоялата се среща между турския премиер Реджеп Ердоган и Ахмед Доган. Според Местан са некоректни интерпретациите, че единият или другият е отказал срещата. Той добави, че е прието при подобен род срещи гостуващият премиер да се среща с председателя на групата за приятелство със съответната държава в НС. Председател на групата за приятелство с Турция е Касим Дал, депутат и бивш зам.-председател на ДПС.

Станете почитател на Класа