Константин Пенчев: Номинацията за омбудсман е висока чест

Номинацията за омбудсман е много висока чест и оценка за това,
което съм свършил досега. Това каза вчера председателят на ВАС Константин Пенчев, който официално бе предложен за национален защитник от ГЕРБ. Пенчев допълни, че е бил изслушан в парламентарната група на ГЕРБ и е имал срещи с групите на Синята коалиция и "Атака" във връзка с номинацията му.
Константин Пенчев обясни още, че по конституция има право само на един мандат. В отговор на въпрос кой ще го замести във ВАС, Пенчев заяви, че не е чул никакви слухове за неговия заместник, но се надява да бъде достойна кандидатура. „Аз съм последният човек в България, който би могъл да каже кой ще е моят заместник и това е нормално", каза той. По повод зачестилите напоследък атаки срещу него, Константин Пенчев каза: "Аз съм това, което съм и затова съм публична личност - всеки да може да ме плюе".
Според Пенчев омбудсманът трябва да е личност, която е известна в публичното пространство и е показала какво може, има амбиции и житейски опит. Основното свое качество, на което ще разчита, е почтеността. Председателят на ВАС заяви, че конкурентите му са способни и достойни хора.
„Ако ме изберат на този пост, веднага си подавам оставката като председател на Върховния административен съвет", заяви Пенчев. Мандатът на Константин Пенчев като председател на Върховния административен съд изтича през март 2011 г. За негови заместници се спрягат имената на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и съпредседателката на ГЕРБ Искра Фидосова.

Станете почитател на Класа