КНСБ се зарече да събере 20 000 души на протест

Между 15 000 и 20 000 души ще се съберат на националния протест на 7 октомври, организиран от КНСБ срещу предложенията за пенсионна реформа, заложени в проектозакона за Кодекса за социалното осигуряване. Това съобщи вчера вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Очаква се тогава да започне и ефективна стачка по предприятията от добивната промишленост. Протестът ще се слее и със стачните действия на лекарите, обясниха от синдиката и добавиха, че се вдигат на бунт, защото настояват промените в пенсионната система да не се приемат в този им вид. Те били склонни да водят преговори, дори имали свои предложения как да се осигурят повече приходи за системата. Според тях пенсионната реформа ще бъде в ущърб на всички хора, тъй като ще трябва да работят повече, за да се пенсионират.
„Като кърпим, като режем, като не даваме възможност на миньори, металурзи, енергетици, химици да се пенсионират. Като не даваме възможност да се пенсионират на всички останали 2,4 млн. души, които работят извън категорийните работници, значи говорим за три години повече стаж“, каза Пламен Димитров. Той обясни, че ако сега един мъж е на 63 години и има 37 години стаж ще се пенсионира на 66 години от догодина. „Ако има къде да работи обаче, ако не го изгонят междувременно, защото нали знаете, че след 55 години обикновено ги гонят”, коментира още зам.-председателят на КНСБ.
От КНСБ очакват още да съберат неколкостотин хиляди подписа срещу пенсионната реформа. В Стара Загора вече били събрани 10 860 подписа, в Габрово - 5000, във Варна – 5600, и в Плевен - 5100, като за много от градовете все още нямало обобщени данни. Подписите ще бъдат предадени в парламента в деня на протеста на 7 октомври, обясни Димитров. По думите му те щели да продължат своята протестна кампания без, със или въпреки другата синдикална организация КТ „Подкрепа”. Синдикалистите очаквали реакцията на премиера Бойко Борисов.

Станете почитател на Класа