Кадиев: Върху Орешарски бе оказван политически натиск

Върху финансовия министър от кабинета „Станишев“ Пламен Орешарски е оказван политически натиск за уволняването на Милена Цолчовска от системата на НАП. Това каза бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Той и Орешарски дадоха показания вчера в Софийския градски съд (СГС) като свидетели по делото срещу ексшефката на НАП Мария Мургина. То е по четири обвинения – две за престъпления по служба, едно за принуда и едно за подаване на декларация с невярно съдържание.
Във вторник бившата началничка на НАП-Силистра Милена Цолчовска каза пред съда, че й е оказван натиск от ДПС депутата Гюнай Сефер във връзка с проверявани от нея фирми. Въпросните фирми дължали над 1 млн. лева данъци, а след като проверките на данъчните установили нарушенията, били „продадени“ на граждани с нисък социален статус.
Георги Кадиев каза още, че в качеството си на заместник-министър на финансите се е срещнал с Орешарски и го е уведомил за случая с Цолчовска.
Самият Пламен Орешарски призна пред СГС, че върху него е оказван натиск по казуса „Цолчовска” и проверките на НАП-Силистра на четири фирми, близки до Гюнай Сефер. Орешарски допълни, че между Цолчовска и нейния заместник имало напрежение и той бил предупреден за това от тогавашния депутат от БСП Добромир Гущеров и народния избраник от ДПС Юнал Лютфи. Общото между тях е, че и двамата са били избрани от Силистра.
„Работа на съда е да прецени има ли вина или не. Каквото е трябвало, съм направил и това е видно от документацията”, каза Пламен Орешарски, след като даде показания пред СГС.
Георги Кадиев заяви още, че в данъчната система винаги е имало политически натиск. „И в момента има политически натиск, можете да бъдете убедени“, допълни той.

Станете почитател на Класа