Анна-Мария Борисова подаде оставка

Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова подаде оставка вчера, която светкавично беше приета от премиера Бойко Борисов. От правителствената информационна служба уточниха, че оставката е подадена от самата нея, а не е поискана от министър-председателя.
Минути преди новината за оттеглянето на Борисова официално да бъде съобщена от пресслужбата на кабинета, самата тя обясни, че не е коментирала подобен въпрос с ГЕРБ. Това Борисова направи по време на пресконференция в МС, на която обясни идеите си за здравна реформа. Първоначално от думите й стана ясно, че и на среща между нея и премиера не е ставало дума за напускането й. „Моята оставка, както на всеки министър, е в джоба ми, тъй като нямам джоб, тя е в папката ми“, обяви Борисова. Половин час по-късно официално от МС съобщиха, че 15 минути по-рано оставката й е била приета. По време на пресконференцията, която даваше като министър, тя се зае да опровергава информацията, че доплащането в болниците ще е в размер на 20%, но от думите й така и не стана ясно дали ще се доплаща от пациентите в болниците или не.
„С г-н Борисов снощи съвсем коректно заключихме в обсъжданията, че твърде рано тази концепция попадна в публичното пространство”, съобщи вече бившата министърка по повод идеята, която ядоса премиера. Гневът на Борисов пролича във вторник вечерта, когато той обяви, че “няма да се въвежда допълнително 20% заплащане на здравните услуги“. След това обаче Борисова защити концепцията си и каза, че изказването на премиера е напълно точно, защото действително не е ясно колко ще се доплаща.
Слухът, че здравният министър си отива, плъзна в Министерския съвет и в парламента още рано сутринта вчера. Неочаквано по време на заседанието на правителството в сградата на МС пристигна шефката на парламента Цецка Цачева.
Минути след като узна за напускането на Анна-Мария Борисова, депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов бе изненадан от решението й. Той научи от медиите новината и обясни, че докато не се запознае, няма да коментира. От БСП заявиха категоричната си позиция, че основанията за вота на недоверие към правителството не отпадат. “Основанията за вота на недоверие не отпадат, защото той е към правителството за цялостната здравна политика”, посочи депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Очаква се до петък БСП и ДПС да внесат искането за вот на недоверие на правителството именно за здравната политика. „След оставката на проф. Борисова вотът на недоверие до голяма степен се обезсмисля, тъй като предстои номинирането на нов министър на здравеопазването с нов екип“, посочи съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Преди ден сините поискаха оставката на Борисова. „Доволни сме от оставката на Анна-Мария Борисова, но здравната политика се формира от кабинета“, заяви депутатът от ДПС Нигяр Джафер. „Оставката на проф. Анна-Мария Борисова не е най-главното нещо“, каза д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз.
Това е втори министър на здравеопазването от кабинета на Бойко Борисов, който подава оставка. На 30 март Божидар Нанев също напусна поста, след като му бяха бяха повдигнати обвинения за сключване на неизгодни договори за противогрипна ваксина, донесли щети на държавата за 2,45 млн. лв. След оттеглянето му на 21 април парламентът избра за министър Анна-Мария Борисова.

Станете почитател на Класа