Депутатите отложиха тръгването на 5-годишните на предучилищна подготовка

Депутатите отложиха задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните за след две години. Това се случи вчера на второ четене на Закона за народната просвета. Предлаганите промени предвиждат децата на пет години да тръгват задължително на забавачка, която ще продължи 2 г. до първи клас. Заради липса на подготовка и на стаи в училищата и в детските градини, които да поберат малчуганите, се планира това да не става сега, а през учебната 2012-2013 г.
Според текстовете на проектозакона децата ще се приемат както в детските градини, така и в училищата, като родителите няма да заплащат такса за обучение. Депутати от "Атака", БСП и ДПС настояват да се даде предимство на петгодишните пред шестгодишните при попълването на местата в детските градини. На обсъждането в образователната комисия обаче ГЕРБ гласуваха против.
При вчерашното обсъждане пръв в дискусията се включи депутатът от ДПС Лютви Местан. Той обясни, че разликата в менталното развитие на 5- и 6- годишните е много голяма. „Държавният стандарт се отнася за 6-годишни деца и той трябва да бъде разширен, да включва условията, които да позволят на 5-годишните деца да посещават и училище“, добави Местан. На него му казали, че има разработен такъв стандарт, но за задължителната предучилищна подготовка на 6-годишните деца.
„Законът трябва да бъде недвусмислен и в текстовете му изрично да се посочи, че когато в населеното място има и детска градина, и училище, 5-годишните деца да бъдат в детската градина, а 6-годишните в училище“, настоя Местан. Предучилищната подготовка на 5-годишните деца да се осъществява в училище не приема и Янаки Стоилов от Коалиция за България. „Едно е в детска среда да усвояват познания, съвсем друго е в училищна, при положение че там няма условия за тяхната пълноценна подготовка“, обясни той. След отлагането на гласуването новият зам.-министър на образованието Милена Дамянова обясни, че текстовете ще бъдат прецизирани и вероятно още в петък законопроектът ще влезе отново за обсъждане.
За притесненията на депутатите къде да се провежда предучилищната подготовка Дамянова обясни, че се залага на избора и решението на родителя дали ще изпрати детето си в училище или в детска градина. Тя добави, че има над 160 общини, които са заявили желание и готовност за въвеждане на предучилищната подготовка за петгодишните.

Станете почитател на Класа