БСП започна консултации за вот на недоверие

БСП започна консултации в парламента вчера по подготвяния от тях вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов. В разговорите се включиха единствено ДПС, а Синята коалиция отказа да участва. Управляващите от ГЕРБ светкавично им благодариха за решението в специална позиция.
„ГЕРБ оценява решението на Синята коалиция да не участва в консултациите. Това показва, че БСП има ясни противници в дясното, чиято политика коренно се различава от политиката в ляво“, се казва в позицията на ГЕРБ. Според ръководството на управляващата партия и нейните депутати вотът целял политическа криза.
„БСП и ДПС нямат морално право да искат вот на недоверие, тъй като са част от изключително неуспешно и корумпирано управление, което доведе България до много тежка криза. С тези хора имаме огромни различия и с тях на една маса по никакъв повод няма да сядаме“, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. Той уточни, че коалицията има собствена позиция, собствени критични бележки, които са много сериозни.
Единствените консултации, проведени по вота на недоверие, се оказаха тези между БСП и ДПС. Представителите на двете формации обаче не се разбраха с какви мотиви точно да поискат парламентарно доверие за кабинета. Те обявиха, че има изобилие от теми, по които са недоволни от управляващите, затова по-скоро се затрудняват в избора на тази, за която да поискат вот на недоверие. Според социалистите и хората на Ахмед Доган дискусията трябвало да бъде преди тази за бюджета, за да бъде самостоятелно политическо събитие.
„Приемете, че водещата тема на вота на недоверие е провалът в политиката в духовната сфера, която освен образованието и науката включва и културата и сферата на вероизповеданията“, формулира една теза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.
„Има достатъчно натрупана критична маса в много сфери от управлението, за които има основание да се иска вот на недоверие с много тежки аргументи“, заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.
Според Местан за година и два месеца правителството се е провалило в доста сфери и просто било трудно да се избере една тема, по която първо да се иска вот на недоверие. Станишев пък припомни позицията на червените, че правителството няма успех във финансово-икономическата политика, здравеопазването и антикризисните мерки.
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че не вярва на социалистите. „Моето опасение е, че сините ще подкрепят този вот, защото тяхното поведение в момента е по-близко до ДПС и БСП”, обясни той.

Станете почитател на Класа